Connect with us

България

Дружбата си е дружба, бизнесът си е бизнес: Медведев за втори път у нас, Путин с три визити

Публикувана

на

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев ще бъде на официално посещение в България на 4 и 5 март. В рамките на визитата си той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Това е петата визита на руски премиер или президент у нас за последните 30 години.
За 19 години на власт Владимир Путин е посещавал България три пъти – и никога не си е тръгвал с празни ръце, а за Дмитрий Медведев това е втора визита. 

01 март 2003 г.
Владимир Путин (в първия си президентски мандат) пристига на тридневна визита в България по покана на българския президент Георги Първанов. Двамата участват в тържествата по случай 125-годишнината от Освобождението на България на връх Шипка, където Путин рецитира емблематичните думи: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. 125-тата годишнина от Освобождението се превърна в удобен претекст за поставянето на основите на цяла система от руски енергийни мегапроекти в България, която години по-късно Георги Първанов щеше да нарече „Голям шлем“.

По това време България беше на крачка от членството си в НАТО, а Путин все още не беше изкарал първия си президентски мандат. Анна Политковская и Борис Немцов бяха живи, Михаил Ходорковски все още не беше арестуван, а над Крим не се вееше руски флаг.

Някъде между семейната вечеря на двойките Путини и Първанови в „Чевермето“ до НДК и тържественото качване по стъпалата на паметника Шипка, руският президент успя да договори и удължаване на доставките от „Газпром“ след края на дългосрочния договор с България, и да намекне, че е готов да купи „Булгаргаз“ и цялата преносна мрежа при евентуална приватизация.
По съвпадение на обстоятелствата, пет дни след срещата си с руския президент, Илия Павлов беше разстрелян пред офиса на „Мултигруп“. Малко след това „Газпром“ прекрати договора си с „Топенерджи“ за доставки на газ до България .

17 януари 2008 г.
Президентът на Руската федерация Владимир Путин пристига в България на двудневно посещение. . Путин е придружаван от голяма делегация, включително и Дмитрий Медведев (тогава първи вицепремиер.) 2008 г. – годината на 130-ти юбилей от подписването на Санстефанския мирен договор – беше наречена „Година на Русия в България“.

Депутатът от „Единна Русия“ Йосиф Кобзон пя „Моя страна, моя България“ в Зала 1 на НДК, на гала-концерт с руски симфоници и солисти от Болшой театър, а по-късно се присъедини към Путин и Първанов на неформална сбирка в пиано-бар „Синатра“.

Още на следващия ден в Министерски съвет беше подписано първото официално споразумение за пренос на газ през проектния газопровод „Южен поток“ на територията на България, според който Русия получава право на „пълен и неограничен транзит“.

Подписано е и акционерното споразумение за създаване на компанията „Транс Болкан Пайплайн“ (дружеството зад проекта за нефтопровод „Бургас Александруполис“) и договор за инженеринг, доставка, строителство, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на два енергоблока в бъдещата АЕЦ „Белене“ между „Атомстройекспорт“ и НЕК.

Путин обещаваше, че е готов да предостави кредит за строителството на „Белене“, стига България да го поиска.

13 ноември 2010 г.
Владимир Путин пристига на посещение в България, за да се срещне с българския си колега Бойко Борисов. Този път поканата към него беше отправена от българския министър-председател Бойко Борисов, който, впрочем, дни по-рано се срещна със сирийския президент Башар Асад в София за първи и последен път. Бързата работна визита на Путин, при това в почивен ден, явно си е заслужавала – „Газпром“ и БЕХ подписаха споразумение за създаването на компанията за строителство на българската отсечка от газопровода „Южен поток“.

Появата на Путин изглежда успя да разсее временно колебанията на Борисов по отношение на АЕЦ „Белене“ – от „висша форма на корупция и гьол за 800 млн. лв.“ през март 2010 г. проектът вече е определен като „изключително важен за България“ през ноември, а на 30 ноември е подписан меморандум за създаване на проектна компания за строеж на централата между НЕК, Русия и две технологични компании от Франция и Финландия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни