Connect with us

България

Добрич се прощава с Коста Коларов

Публикувана

на

На 82-годишна възраст е починал видният математик Коста Коларов – автор на десетки учебници и сборници по математика. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание „Главен учител„.

„До последния си дъх работи за мисията си – за истинско познание за децата! Воюва срещу търгашите на все по-лоши и скъпи учебници заели от години позиции в Министерство на образованието. Една от инициативите му от последните години е за специална подкрепа на децата изоставащи по математика със специална разработена от него методика за окуражаване и насърчение! Успява да намери спонсори и я прилагат в три от училищата в Добрич с огромен успех.Поклон пред паметта на Коста Коларов, един истински Български Учител!“, написа във Фейсбук Димитър Манов.

До края на 2020 год. Коларов работи върху последните редакции на излязлата само преди месец от печат негова последна книга – „Математика VIII клас – най-необходимите знания и умения“. Роден навръх 6 май 1938 г. в кръщелното му свидетелство той е записан като Коста-Георги Бончев Коларов. Баща му е бил занаятчия – златар, а майка му – домакиня. Завършил средното си образование с отличен и веднага е приет да учи математика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се през 1960 г. От 1 септември същата година започва работа като учител по математика в Първа гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1969 г. е назначен за главен специалист по математика към ОНС-Добрич. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание „Главен учител“ у нас.

След създаването ѝ започва работа в Езикова гимназия „Гео Милев“. Занимава се активно с теоретични основи на педагогиката на математиката. Коста Коларов бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич.

Поклонението е на 12 април от 12.00 до 14.00 часа в траурната зала „Харон“ в Добрич.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement