Connect with us

България

ДНК експертизите оневиняват обвинения за нападението над 18-годишната Дебора

Публикувана

на

Съдебното заседание, на което се гледаше исканата от защитата на Георги Георгиев по-лека мярка по обвиненията за нападането над 18-годишната Дебора Михайлова, беше прекъснато след като спря токът в Районния съд в Стара Загора. Аварията на електропреносната мрежа засегна цялата централна градска част на града, където се намира и сградата на съда, а заседанието бе отложено за 15:00 часа.

Адвокатите на 26-годишния Георгиев, който е с постоянна мярка „задържане под стража“ от 31 юли, поискаха той да бъде пуснат на свобода. Единият от адвокатите му – Петко Кънев, заяви, че искането за преразглеждане на мярката е свързано с новите обстоятелства по делото.

Според защитата данните от ДНК и трасологичната експертиза показват, че Георгиев не е причинил порезните рани на ученичката Дебора Михайова, заради които ѝ бяха направени 400 шева.

Адвокат Валентин Димитров, цитиран от БТА, каза че в ДНК експертизата „няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора“. Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка пък категорично не била на Георги – нито по вид, нито по размер.

Според двамата защитници – Валентин Димитров и Петко Кънев – „прокуратурата изнася доказателства, които обслужват единствено обвинителната теза, затова искахме смяна на подследствеността от главния прокурор на Република България, тъй като считаме, че делото не се води обективно и безпристрастно и всестранно, а напротив- едностранчиво“.

„Прокуратурата изнасяше до този момент единствено доказателства, които по някакъв начин кореспондираха с тяхната теза. Но в момента, в който стана ясно, че има резултат по изготвената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се позова на чл.198 от Наказателния кодекс, че има забрана от наблюдаващите прокурори, да коментира доказателства по делото“, каза още Валентин Димитров.

Според него това е и причината двете досъдебни производства – за нанесената на Дебора Михайлова телесна повреда и за заканите за убийство, да бъдат обединени. Той подчерта, че за нанесената на пострадалата телесна повреда обвиняемият Георги Георгиев няма наложена никаква мярка. „Прокуратурата се запозна с резултатите и предпочете да обедини двете производства, а не да иска мярка в производството за телесната повреда, именно защото резултатът е такъв, че категорично отхвърля възможността Георги да е извършител на деянието“, обясни Димитров. По искане на прокуратурата преразглеждането на мярката днес бе при закрити врата. Защитниците на Георгиев заявиха, че желаят медиите да не напускат съдебната зала. Районният съд обаче уважи искането на държавното обвинение и закри делото тъй като „в хода на настоящото производство е възможно да се допусне разгласяване на факти и обстоятелства от интимния живот на гражданите“, аргументира се съдията.

Освен за заплахите за убийство, срещу Георгиев бяха повдигнати още две обвинения – за принуда (по което наказанието е до 10 години затвор) и за двустепенна средна телесна повреда, след последната петорна съдебно-медицинска експертиза, извършена в Пловдив. Двустепенната средна телесна повреда се изразява в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото на 18-годишното момиче.

Дебора Михайлова беше нападната в края на юни. Тогава заподозреният Георгиев бе задържан, но в началото на юли Окръжният съд отмени ареста му заради квалифицирането на престъплението като „лека телесна повреда“.

На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража“ по другото досъдебно производство за закана с убийство спрямо 18-годишната Дебора Михайлова. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение, а до днешното заседание се стигна след обжалване от защитата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни