Connect with us

COVID-19

Детските градини отварят на 22 май, учителките с шлемове и маски

Публикувана

на

Детските градини започват отново да приемат деца от 22 май. Това съобщиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. Стъпката се предприема заради родителите, които нямат възможност да се грижат вкъщи за децата си, но призоваха по възможност децата да не бъдат изпращани

Отварянето на детските градини и ясли става след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

„Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на детските градини с живачен термометър, защото е по-точен. Родителите ще подпишат и декларация за съгласие“, обясни Ананиев.

Родителите трябва да уведомяват персонала на забавачките за състоянието на детето им, както и ако те самите проявят симптоми на някакво заболяване.

„Призоваваме все пак родителите, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително“, заяви министърът на образованието.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

„По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще носят предпазни маски и шлемове“, посочи още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2020
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement