Connect with us

България

Депутатите в спор: с колко и как да си намалят заплатите до 5000 лв

Публикувана

на

Дали да се орежат драстично депутатските заплати си или да ги „замразят“ до около 5000 лв. месечно, стана ябълката на раздора между БСП и „Изправи се! Мутри вън.“ 

ПГ „БСП за България“ внася предложение още днес за замразяване на депутатските заплати и премахването на приетото вчера предложение за определяне на допълнително възнаграждение в размер до 25 на сто от месечното възнаграждение на народните представители. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин.

Левицата настоя възнагражденията на народните представители да останат на равнището от последния месец на 44-ото НС, тоест 4884 лв. основна заплата и сумата да не се актуализира на всеки три месеца, каквото е законовото изискване.

Вигенин съобщи, че от парламентарната група на левицата още днес внасят предложение за промяна в правилника за работа на депутатите, с което да бъде премахнато приетото вчера предложение на „Демократична България“ за определяне на 25-процентното допълнително възнаграждение. Вигенин посочи, че левицата ще поиска да отпадне и текста, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От БСП предлагат за четвърти пореден път заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-то НС.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обаче го контрира: „Това е спекулация, грозна лъжа, напротив – колегите са предложили този текст да включва ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е „Аууу, скандал! Въведоха си нови пари“. Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите“.

„Няма никаква промяна с последните промени, които бяха приети вчера в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%“, коментира и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Той обясни, че в чл. 7,ал. 2 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание пише, че депутатите могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

Кристиан Вигенин обяви още, че БСП ще поиска да отпадне и текстът, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От партията предлагат за четвърти пореден път заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-ото НС.

От „Изправи се! Мутри вън!“ пък предложиха заплатите на депутатите да бъдат силно намалени, като базата за изчислението им да бъде намалена от 3 на 1 средна работна заплата в обществения сектор в страната, което прави 1400 лв.

„В условията на икономическа криза, когато гражданите мизерстват и живеят в тревога, бизнесът е на колене, не следва депутатите да получават заплати от по няколко хиляди лева. Това ще е знак за гражданите“, каза Мая Манолова и настоя още сериозно да бъдат орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети, а спестените пари да бъдат насочени съм социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания.

Основната заплата на депутатите през март стана 4884 лв. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че ако има и 25% отгоре от основната заплата, те биха вземали още 1221 лв. или общо стават 6105 лв. месечно.

По-рано днес, докато обявяваше, че ГЕРБ ще върнат мандата за съставяне на правителство, обаче премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че взетото вчера решение е порочна практика: „Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 000 лева…“.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement