Connect with us

България

Асен Василев: По-високи заплати само след реформи

Публикувана

на

Всяко искане за заплати води след себе си нови искания, заяви пред БНР министърът на финансите Асен Василев и беше категоричен, че предложеният бюджет за 2023 г. не затяга коланите, защото дори има повишаване на социалните плащания.

Исканията за по-високи заплати

„През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите.“

Финансовият министър коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. 

„Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. Народното събрание преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право.“

Депутати от различни парламентарни групи, включително от управляващото мнозинство, заявиха в края на работната седмица, че приемат за разумни някои от исканията на синдикатите и ще търсят начини за реализирането им. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви очакването си да „получи“ поне 2/3 от исканата сума за увеличение на издръжката в бюджетната сфера.

Управляващите обаче са категорични, че бюджетният дефицит не трябва да надхвърля планираните 3% от БВП.

В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, отбеляза Василев.

Именно на пренасочване на разходи се надяват и някои от депутатите и синдикатите.

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни министърът.

Увеличаването на приходите

Дивидентът от държавните дружества

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

„По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат, е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма“, увери финансовият министър.

„За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент.“

Този бюджет не затяга коланите, заяви Асен Василев. „В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците.“

„Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона (за първото полугодие – б.р.). Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим. Ръст от 1.8 (на БВП) е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка.“

ДДС остава намалено в три случая

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че ковид пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

„Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха три ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването й. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон.“

Управата на БНБ, Сметната палата, еврото и …Вили Лилков

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на БНБ.

„Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена.“

Той обясни, че все още не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев коментира и аргументите срещу провеждането на референдума на „Възраждане“ за еврото. „Те са чисто юридически. Така формулираният въпрос е забранен от Конституцията, защото е по ратифициран международен договор. Сега трябва да се произнесе Конституционният съд.“

Василев смята, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

„Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши истинските проблемите на града. Кои са роднините на едни човек няма никакво отношение към това как той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля ,че спечели около 10 хиляди гласа“.

Силно вероятно е ПП и ДБ да се явят заедно на местните избори и в други градове, освен София, съобщи Василев.

„Очакваме до седмица-две да започнем да обявяваме кандидати и в други градове. В повечето, особено в големите, колегите искат да се явяват заедно“.

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това правителство, каза още финасовият министър. „България се върна на международната сцена. Успяхме да направим нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да започнем политики, които са смислени.“, заключи Асен Василев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни