Connect with us

България

Депутатите дадоха „зелена“светлина на държавните бензиностанции

Публикувана

на

Депутатите одобриха на първо четене предложението за изграждане на държавни бензиностанции. В гласуването участваха 148 народни представители. Идеята подкрепиха 143-ма, един се обяви против, а четирима се въздържаха.

Очаква се да бъдат създадени 100 обекта в цялата страна. Идеята е чрез собствена петролна компания държавата да гарантира конкуренцията на пазара.

Това пък трябва да доведе до по-ниски цени за потребителите.

Ако законът мине окончателно до края на месеца, бензиностанции могат да заработят през март догодина, а Държавната петролна компания да бъде създадена в началото на юли.

„Със създаването на петролна компания държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара“, каза преди време финансовият министър Владислав Горанов.

Държавата ще оперира на пазара на горивата по два начина – чрез верига държавни бензиностанции и чрез нов тип складове.

„Идеята за организиране на съхраняване на държавни резерви и работата със създадените от държавата вместимости за горива ще бъде прехвърлено като отговорност на предприятие на Държавна петролна компания. По статистика в 91% от всички данъчни складове, които дават възможност за достъп до търговия на дребно чрез съхранение на горива в режим отложено плащане на акциз, са собственост само на 6 оператора, като един от тях притежава над 70% от съвместимостите на данъчните складове“, поясни финансовият министър.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство.

Дейността на Държавната петролна компания по отношение на управлението на задължителните резерви ще остане от бюджета, а търговията и новите държавни бензиностанции ще се издържат на пазарен принцип. „Ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира“, коментира още Горанов.

Първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement