Connect with us

България

„Демократична България“ не се яви на срещата, организирана от „Отровното трио“

Публикувана

на

Демократична България“ (ДБ) не е присъствала днес на срещата, организирана от „Отровното трио“ по повод честността на изборния процес. На проявята бяха поканени партиите на Мая Манолова, Слави Трифонов и коалицията ДБ, определени от домакините като „основните извънпарламентарни политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото Народно събрание“. Това бе първи опит за официална среща между трите субекта, които участват активно в протестите срещу ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев, както и първи опит на „Отровното трио“ да посредничи за единодействие. То обаче съобщи в социалните мрежи след срещата, ча се се отзовали само представители на „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ“.

Участниците в разговорите взели няколко конкретни решения. Те касаят изборния ден: създаване на обща мрежа от доброволци – наблюдатели, бързо публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция, съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра и организиране на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

На срещата се стигна до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост, уточняват от Отровното трио.

В хода на срещата е постигнато съгласие за създаване на обща мрежа от доброволци – наблюдатели на изборния процес; бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция; съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра и създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори, информират още от Отровното трио.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Advertisement