Connect with us

България

11 протеста в София преди вота на недоверие

Публикувана

на

11 протеста се очаква да се проведат днес само в София покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна – срещу него. Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от днес до четвъртък.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение „Да, България“, партия „Възраждане“, ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на председателя на НС Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Северна Македония.

Малко след 7:00 ч. тази сутрин привърженици на ВМРО и група граждани блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица „Цар Иван Шишман“ в центъра на София. Сред протестиращите бе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Пред дома на Петков имаше плакати с надписи „Не продавам Македония“ и „Оставка“.

„Искаме да отговори на въпросите колко позиции има България, искаме да отговори на въпроса как са гарантирани правата на българите в различните предложения, искаме и отговор на това г-жа Чернева продължава ли да прави външна политика или не“, заяви Джамбазки.

За 11:00 ч. днес в Народното събрание е насрочено началото на самото обсъждане по вота на недоверие, който опозицията внесе срещу правителството на Кирил Петков. Мотивът е провал във финансовата и икономическата политика.

Предизвикателството пред управляващата коалиция е изключително сериозно. Трите формации в нейния състав – ПП, БСП и ДБ, разполагат с едва 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от ИТН, които ѝ обещаха подкрепата си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват минимум 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е достатъчна, за да свалят властта.

Вотът за недоверие на кабинета „Петков“, който внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС, разполага със съвсем реални шансове да успее. Това показват резултатите от консултациите с парламентарните формации,

Единственият шанс на управляващите е, ако се намерят и други отцепници от парламентарната група на ИТН. Към момента няма заявки, че още депутати на Трифонов ще го изоставят. Последният, който го направи – Кирил Симеонов, обаче обяви съвсем ненадейно оттеглянето си, така че са възможни всякакви изненади.

Чуха се гласове, че е възможно и отделни депутати от „Възраждане“ да подкрепят кабинета, но засега нищо не потвърждава подобен сценарий.

„Слуховете за падането на правителството са силно преувеличени.“ Това коментира в интервю за БНТ Светлин Стоянов – един от депутатите, напуснали ИТН. По думите му подобни процеси на отцепване на

Кирил Петков допусна, че ако кабинетът му падне, ПП може да предложи друг, с различен премиер. Стигне ли се до този вариант, най-логичният му наследник е политическият му партньор Асен Василев. Освен вицепремиер в настоящото правителство, той е и съпредседател на ПП, заедно с Петков.

„Продължаваме промяната“ са готови да предложат нов кабинет, дори и с друг премиер от партията, ако сегашното правителство падне на предстоящия вот на недоверие. Готови сме и за двата сценария, обяви

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласуване на вота ще се проведе 24 часа след приключването им. Това означава, че съдбата на кабинета ще бъде решена в сряда.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни