Connect with us

България

Делян Пеевски заплаши „просто Киро“ с провал на правителството

Публикувана

на

Пресцентърът на ДПС разпространи позиция на депутата Делян Пеевски, в която той отправя енигматични предупреждения към премиера. Нарича го „просто Киро“ и му препоръчва на  специфичен жаргон да „намали спускането по снежните магистрали“. В позицията си депутатът настоява отново, че заемът на „Булгартабак“, отпуснат от ББР, нямал нищо общо с него и призовава БНБ да се произнесе. Вчера Петков посочи този заем и настоя прокуратурата да изясни каква е връзката на Пеевски с него.  Санкционираният по Закона Магнитски за уреждане на „златни паспорти“ на чужденци Пеевски обвинява в позицията си „Продължаваме промяната“, че откраднали проектозакона на ДПС за отмяна на инвестиционното гражданство. Той отново напомня, че обжалва санкциите по Магнитски , „вярва в американското правосъдие“ и предупреждава Кирил Петков да внимава на кого служи.

 

Междувременно спецпрокурори влязоха в Българска агенция за инвестиции (БАИ), съобщи говорителят на спецпрокуратура. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. Разследващи и прокурори са и в Министерството на правосъдието – дирекция „Българско гражданство“, МВР – дирекция „Миграция“ и Министерство на икономиката. Акцията е във връзка с т.нар. златни паспорти – даването на българско гражданство по ускорена процедура заради направени инвестиции.

От изявлението на Кръстев се разбра, че разследването е образувано вчера по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид. То се води за това, че в периода 2015-2021 г. е съществувала организирана престъпна група с користна цел, в която вероятно са участвали служители на агенцията за инвестиции. Прокурорите проверяват цялата процедура за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. А на ДАНС е възложено да провери какъв е произходът на парите, които са послужили за инвестиция и какво е тяхното движение.

По делото работят петима следователи и двама прокурори, тъй като те от фактически и правна сложност. Освен това може да са застрашени интересите на България – членството й в Шенген, както и отпадането на американските визи за българи. За случая ще бъдат уведомени ЕК и европарламентът, каза още Кръстев.

Той отказа да говори за евентуални обвиняеми по делото, тъй като то е още в много ранен етап. Разследват се всички преписки по издаване на паспорти срещу инвестиции в посочения период.

По информация на БНТ в БАИ се обискира кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. На въпрос дали ще се провери версията за връзка на Янев с премиера Кирил Петков, говорителят на спецпрокуратурата отговори, че разследващите работят по всички версии. Към момента няма данни за съпричастност на министър-председателя, уточни прокурор Кръстев.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни