Connect with us

България

Делян Пеевски на разпит в ДАНС: поздрави на г-н Прокопиев специално…

Публикувана

на

ДАНС извика Делян Пеевски на разпит. От Агенцията обясниха още във вторник, че извършват проверка във връзка с Досиетата „Пандора“.

„Бях повикан от ДАНС и се отзовах веднага. Тепърва ще стават ясни нещата за много хора“, каза Пеевски пред журналисти. И допълни: „Не съм плащал за нищо!“. Вчера съм обяснил всичко, поздрави на г-н Прокопиев специално, каза още Делян Пеевски.

На излизане от сградата на ДАНС Пеевски каза, че е дал необходимата информация, но не отговори за какво е питан. Обясни, че ще има повод да отговори на всички въпроси.

Бившият депутат от ДПС беше засечен от журналисти на излизане от сградата, но отказа да отговаря конкретно на въпросите им. Пеевски рядко се появява в публичното пространство и не го беше правил от месеци.

„Изяснил съм всички теми. Приключих темата. Успокойте се малко, защо се бутаме по време на пандемия?“, обърна се той към журналистите, когато те го обградиха и го попитаха защо не е декларирал трите офшорни фирми, появили се в разследването над 600 журналисти от целия свят.

 

Във вторник Националната агенция за приходите (НАП) и антикорупционната комисия КПКОНПИ обявиха, че са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването Досиетата „Пандора“. Те показаха финансовите злоупотреби и съмнителни сделки на над 300 настоящи и бивши политици по света. Българите в Pandora Papers са двама – името на втория не се споменава.

Пеевски, по информация на „Бърд“, е с три офшорни фирми – Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации. КПКОНПИ ще прави преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното му имущество.

Той попадна под санкциите на американския закон „Магнитски“ за корупция по-рано през 2021 г.

 

Вчера той обяви в отворено писмо, че твърденията на журналистическото разследване не отговарят на истината.

Ето пълният му текст:

Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество.

Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.

Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех.

Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар.

Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга „Капитал“ и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана.

Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения.

Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци.

Не е случайно избран и момента за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement