Connect with us

COVID-19

Деца с неудобни въпроси към Ген. Мутафчийски: Омръзна ми от теб, искам на градина…

Публикувана

на

Той е на 55 години, роден е на 20 август и го е страх от коронавируса, независимо… че е генерал и ръководи Националния щаб.   Генералът, който 2 месеца ни събуждаше сутрин с брифинги обаче уточни, че децата може би са единствените, които не трябва да се страхуват от новия вирус.

Досега е бил тестван 7-8 пъти, което той определи като нормална практика, тъй като често има контакт с потенциални носители на вируса.

В любопитен формат участва началникът на щаба за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Свикнал обикновено на журналистически въпроси, Мутафчийски днес трябваше да отговаря на въпроси на… деца.

Интервюто бе организирано от бТВ и анонсирано като „Децата питат, генералът отговаря“. Така разбрахме, че генералът се чувства по-добре в лекарска престилка и че всичко ще приключи, когато „покажем самодисциплина сега, когато можем да ходим навсякъде“, а не „да изпаднем в плен на хедонизма“. Разбрахме също така, че генерал Мутафчийски невинаги е съгласен с премиера Бойко Борисов. Както и че сам се страхува от COVID-19.

„Децата са страхотни! Дори и със своята спонтанност, те зададоха най-смислените въпроси, които съм получавал досега“, посочи на финала началникът на щаба за борба с коронавируса.

Ето и някои от въпросите и съответните отговори:

На колко години сте и страх ли Ви е от коронавируса?

„На 55, през август ще навърша 56. Въпреки че е невидим, все пак и мен ме е страх. Няма човек, който да не го е страх. Всъщност само децата не трябва да ги е страх.

Тестван съм около 7 или 8 пъти досега. Това е нормална практика. Дори смятам, че съм рядко тестван. Срещаме се с много хора, в това число представители на правителството.“

Повече генерал или лекар, коя униформа ви е по-удобна – генералската или лекарската?

„По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи. Това е ежедневието ми от 30 години насам и там се чувствам съвсем в свои води. По стечение на обстоятелствата съм военен лекар и генерал и се гордея с това.

А сега в момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар, защото работата ми е повече организаторска като командир на един щаб.“

Кога мога да видя баба и дядо?

„Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на това изпитание, при това без да могат да изберат истинския смисъл на това нещо. Децата са много мили и не заслужават в никакъв случай това, което се случва. Със сигурност бабите и дядовците им страдат много за тяхната любов.

Надявам се всичко това да приключи скоро, но това зависи от всички нас. – Дали ще покажем самодисциплина сега, като можем да ходим навсякъде, или ще изпаднем в плен на хедонизма.

Няма примери, които да следваме. Учудвам се на мои колеги, които говорят така, сякаш им е ясно всичко. Това е някакъв уникален принос, защото хората по света не знаят пред какво са изправени и има повече неизвестни, отколкото известни към момента.

Ние сме свикнали да ползваме всичките си удобства и не искаме да се разделим с тях. И аз не искам да се разделя с живота си, който харесвах.

Да използват предпазни средства бабата и дядото, децата да не се гушкат – даде съвет на финала Мутафчийски.

Генерал Мутафчийски, омръзна ми от теб, искам на градина.

И на мен ми омръзна от мен си, но това е да носиш тежки отговорности с пълното съзнание колко хора ще разочароваш.

Това (градините) е много ключов фактор за освобождаване на хората да отидат да работят. В момента смятам, че това е опасно действие и че трябва да се изчака първо да се види какъв резултат дават освободените до момента мерки. След което да се види натрупаният опит в Дания, Германия.

В момента тенденцията се запазва такава, каквато беше – клъстерно или фамилно разпространение, без да има данни за дифузно разпространение – т.е. да не може да се проследи веригата.“

По 100 души на ден, в рамките на три дни – тогава ще се затегнат мерките – анонсира още Мутафчийски.

Каква е логиката – защо шофьорските курсове са разрешени, при които хората са на под два метра разстояние, а ние не можем да тренираме на стадиона на чист въздух? Кога ще отворят пързалките?

„В колата може да има маски, дезинфектанти, открехнат прозорец – има вече правила в тази посока, докато при груповите спортове се стига до физически сблъсък. Тесните места в съблекалните, в баните… възникват ситуации за предаване на вируса.

В момента се изготвя механизъм за тренировъчния процес за футбола – при големите.“

Генерале, защо отхлабихте мерките чак до махане на маските, когато има коронавирус?

„Когато имаше 8 заразени, тези мерки се въведоха, за да няма такъв бум, какъвто има в другите страни. И ние нямаме такъв бум. Така че моята версия е, че мерките бяха въведени рано и в разумен обем.

Тогава не знаехте, че трябва да носите маска, да спазвате дистанция – и през ум не ви идваше такова нещо. Сега хората вече знаят, че трябва да пазят и себе си, трябва да пазят и околните.

Отделно: здравната ни система беше неподготвена, а сега няма нищо общо с това, което беше.“

Защо толкова много слушате Бойко Борисов, а трябва той вас да ви слуша?

„Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм много силен характер. Държим на мнението си не с една-две думи, а с дълги дискусии. Това, което правим сега, аз го правя непрекъснато в моята работа. Мисля че ще достигнем винаги до консенсус, защото досега не сме имали непримирими противоречия с г-н Борисов.“

С едно нещо щабът не е бил съгласен – отварянето на заведенията в закритите площи – заяви още генералът. Също и за детските градини. „Защото това наистина е Ахилесовата пета. Да, обаче има толкова много неизвестни. Така че, Мишо (момченцето, задало въпроса), невинаги се съгласявам с г-н Борисов.“

Проф. Мутафчийски обясни още, че му е по-удобно с лекарска престилка, но напоследък се чувства повече генерал, отколкото лекар, защото работата му е повече организаторска.

В отговор на поредния детски въпрос шефът на щаба уточни, че няма лекари и военни в рода си. Договора си с военните той подписал на рождения си ден, когато бил приемният му изпит.

„Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, без да разберат смисъла на ограниченията. Със сигурност и бабите, и дядовците страдат от това, но от нас зависи дали ще покажем самодисциплина и ще преодолеем това препятствие“, коментира проф. Мутафчийски.

По думите му няма формула, която да се следва, тъй като това е ново предизвикателство за света. „Учуден съм от мои колеги, на които им е ясно всичко, защото масово хората не знаят срещу какво са изправени“, каза още той.

Според него има сблъсък между това да запазим живота на хората с физическо дистанциране и факта, че това спира социалния живот. „Не може да се намери още точната формула, затова говорим за опит и грешка – не е неразбиране на проблема“, каза Мутафчийски.

За детските градини

„Има практика по света с детските градини и ние следим как ще се развият нещата, това е ключов фактор, за да могат младите, трудоспособни хора да тръгнат на работа. В момента смятам, че е опасно да се пуснат и че трябва да се изчака да се види резултатът в другите страни. Ще има достатъчно натрупан опит и в Дания, и Германия, от който да черпим“, каза шефът на щаба.

По думите му у нас в момента тенденцията се запазва, каквато беше, разпространението на коронавируса става в отделни общности, в отделни огнища и ясно може да се проследи линията на заразяване. Според него прогнозата за пик след Великден се е оправдала, но в ниски граници. Ако тенденцията в момента се задържи още 10 дни, детските градини могат да бъдат отворени, смята той.

Според него критерият, от който се води Германия, е немислим в наши условия, тъй като там той е при 100 на 100 хил. заразени за една седмица да се затегнат мерките, а това в цифрово изражение за България значи около 300 души на ден, което е непоносилно за здравната ни система. Затова щабът е възприел израелския модел – мерките да се затегнат при 100 души новозаразени на ден за три поредни дни.

Защо слуша Бойко Борисов?

„Премиерът е човек със силен характер, но мисля че той се убеди, че и аз съм със силен характер“, каза Мутафчийски в отговор на въпроса защо толкова слуша Бойко Борисов.

„Когато заявяваме позицията си, първо изчистваме противоречията между нас, досега не сме имали непримирими разминавания във възгледите с Борисов. Не се съгласихме да се отварят вътрешни заведения и това беше прието, същото беше и с детските градини“, коментира шефът на щаба и допълни: „Децата зададоха най-смислените въпроси, които съм получавал.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement