Connect with us

България

ДБ предложи общи листи на „Продължаваме промяната“, те се закачиха за ВОЛТ

Публикувана

на

„Демократична България“ ще иска да проведе сериозен разговор с „Продължаваме промяната“ за общо явяване на следващите парламентарни избори. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов пред бТВ.

„Винаги сме били много позитивно настроени към това да има нова енергия, нови лица, нови идеи“, заяви Иванов.

Според него не е случайно, че точно сега се случват толкова много промени, защото „разпукването на модела носи разместване на пластовете“.

„Има толкова много работа, винаги има място за още играчи, никой не е монополист на идеята за промяна. Въпросът е как структурираме помежду си отношенията, за да гарантираме, че промяната ще се случи. Не да губим тази енергия“, каза Иванов.И допълни:

„Ние очакваме да имаме доста сериозен разговор с „Продължаваме промяната“. Ще поставим темата за съвместно явяване. Това изглежда като сценарий, без да позволим разпиляване, да направим не просто аритметичен сбор, а и синергичен ефект. Изначално да направим заявки, че можем да градим мостове, да договаряме коалиции. Има значение дали ще бъде показано преди изборите.“

Според Иванов една подобна коалиция може да си гарантира първото или поне второто място, за да е сигурно, че ще получи мандат за съставяне на правителство.

„Ключово е кой ще получи мандат. Много хора говорят за промяна, включително Борисов и ДПС. Промяната е дълга борба с един конкретен модел“, каза още Иванов.

Той поясни, че в разговора трябва да се чуят аргументите „за“ и „против“.

„Да не се опитваме да изобретяваме политиката наново. Най-доброто нещо е да се поучим от утвърдените модели. Коалициите неслучайно са измислени, те са един ясен формат, поемат се агажименти пред избирателите. Хората да знаят авансово за какво гласуват, а не след това“, каза още Иванов.

Той бе категоричен, че идеята му за общо явяване не е свързана с това, че според социолозите „Продължава промяната“ ще има по-добър резултат от „Демократична България“.

„Не се притеснявам за позициите на „Демократична България“. Ние не сме конюнктурен проект, който се появява на вълната на моментен ентусиазъм. Ние сме трайна социална реалност. Хора, които генерации наред гарантират европейската интеграция, демокрацията, свободата. Не техните политически представители, а тази гражданска общност. Ние сме техен политически инструмент. Нямам причини да се притеснявам, че те ще захвърлят този политически инструмент и ще се откажат от него“, заяви Иванов.

Според него в последните два парламената енергията за промяна „беше затворена вътре в себе си като змия, която си хапе опашката, а не като стрела да прониже модела“.

„Колкото по-рано можем да покажем способност за събиране, поемане на ангажименти, въпреки различията, толкова повече ще имаме шанс субектът да поиска първото място“, каза още Иванов.

Той призна, че ситуацията е сложна и защото „Продължавай промяната“ категорично подкрепя Румен Радев за президентските избори, а в „Демократична България“ настроенията са за собствена кандидатура.

„Тук е моментът да покажем, че можем да намираме решения. Ако се разберем за перспектива, че ще има голяма консолидация, сигурен съм, че това послание ще привлече повече гласоподаватели, отколкото по отделно. Ще бъде платформа за разрешаване на различия. Не да кажем, че няма никакви разлики. Трябва да се научим да живеем в това – единни в многобразието. Има разлики, включително може би за президентските избори, но когато става дума за национални приоритети, свързани с промяната, тогава можем да се разберем. Ако това го покажем, ще заслужим доверието“, убеден е Иванов.

И допълни:

„Да видим всичко, което ни обединява, да дадем на гражданите възможност да гласуват, без да се колебаят, за нещо голямо, трайно.“

Час по-късно стана ясно, чете„Продължаваме промяната” – политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, ще участва на предсрочните парламентарни избори с регистрацията на партия „Волт”. Двамата избраха този вариант, тъй като нямат времето да регистрират собствена политическа партия до вота на 14 ноември. Новата формация ще носи името „Продължаваме промяната”, каквото изрично предварително условие бяха поставили Петков и Василев за преговорите.

Водеща фигура във „Волт” е Настимир Ананиев – бивш депутат от Реформаторския блок и съучредител заедно с Меглена Кунева на партия ДБГ. От местните избори през 2019 г. Ананиев си сътрудничи с бившата социалистка Мая Манолова. Той стоеше и зад ИБГНИ, в която участва Манолова, но наскоро „Волт” оттегли подкрепата си за коалицията. Малко по-късно стана ясно, че Ананиев разговаря с Петков и Василев. Бившите министри бяха заявили, че сред съмишлениците им няма да има хора, които са били в повече от една партия. Не става ясно как се вмества Ананиев в този техен ангажимент.

По информация на БНТ „Волт” ще отстъпи листите си на двамата бивши министри, без уговорки, както те самите поискаха. По-рано днес Ананиев обяви, че единственото му условие при преговорите е било „Продължаваме промяната” да не се съюзява с ГЕРБ и ДПС. От неговата партия все пак ще предложат хора за общи кандидатски листи за изборите. Решението дали да бъдат приети номинациите им ще зависи от коалиционен съвет, твърди Ананиев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement