Connect with us

COVID-19

Датата за матури: 1 и 3 юни. Отпадат: Талев, Димов и Вапцаров

Публикувана

на

Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат в класните стаи за най-важните изпити. Това заяви министърът на образованието Кирил Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вариант за наваксване на тези, които не са били включени в дистанционното обучение ефективно или изобщо.

По отношение на вътрешното оценяване срочно и годишно, то ще се извършва по електронен начин. По думите на Вълчев принципът е да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат по електронен начин.

При ДЗИ и НВО учениците ще бъдат разредени, изпитите ще се проведат в повече на брой стаи и по-малко на брой квестори. Няма да бъде допускано струпване на учениците преди и след изпитите.

Датите на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас са 1 и 3 юни – 12 дни по-късно от първоначално обявените дати. 

Началото на изпитите ще бъде в 9:00 ч. На 2 и 4 юни ще се проведат ДЗИ по желание. Служебната бележка за допускане до ДЗИ ще бъде изпратена на учениците по електронен път.

Получаване на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни и те ще бъдат предоставяни на 26 юни.В задължителния изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, включващи лириката на Никола Вапцаров, както и от „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов. 

„Няма да има никакъв проблем с кандидатстването на зрелостниците в България и чужбина“, категоричен бе Вълчев.

Ще отпаднат и част от темите за изпитите по география, история, физика и математика. Подробна информация може да бъде открита на сайта на МОН.

Ясни са и датите на националното външно оценяване след 7 клас. То ще е на 15 юни по български език и на 17 юни по математика. Началото на изпитите ще бъде в 9 часа.

Същите правила ще се прилагат за висшите училища, но те ще разработят собствен план.

„До средата на месеца ще има яснота от всички ВУЗ-ове по отношение на приключване на учебната година и кандидат-студентските им кампании“, допълни Вълчев.

Балове на този етап никой не препоръчва. МОН не решава кога да става това. Надяваме се да се подобри ситуацията и било юли, или по-нататък, да се проведат баловете“, посочи Вълчев.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2020
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement