Connect with us

България

Отново липса на тестове в училищата, Денков се разграничава от Кацаров

Публикувана

на

Министрите на здравеопазването и на образованието твърдят различни неща и отправят противоречиви послания.

Образователният министър Николай Денков показа, че не е доволен и се разграничава от редица действия на Стойчо Кацаров. Според просветния министър Николай Денков доставените тестове не са достатъчно за връщането на по-големите ученици присъствено.

„Над 1 млн. са поръчаните тестове досега, днес още 1 млн. ще бъдат предоставени на МОН. Отваряли се днес офертите за обявена поръчка за още 2,5 млн. теста. В рамките на 10 дни ще има 4,5 млн. теста.  Те ще стигнат до края на сегашната календарна година, достатъчни за обучението на всички ученици“, обяви в петък на пресконференция Кацаров.

След това поръчването на тестове щяло да мине към МОН, там имало осигурени средства.

Без да напада грубо колегата си здравен министър, днес в интервю пред Дарик радио той няколко пъти даде да се разбере, че не иска да бъде свързван с кашата с тестовете и въобще със затварянето на училищата. Всичко това било отговорност на Кацаров. Успоредно ведомството на Денков пусна съобщение, в което иронично обяви, че чака с нетърпение анонсираните от здравното министерство „милиони тестове“ за учениците. В момента наличните тестове биха стигнали едва до края на следващата седмица.

Според Денков обаче за връщането присъствено на всички класове трябват седмично около 1,4 млн. теста, а в момента наличностите щели да стигнат само за изследванията на малките ученици и то до края на другата седмица.

Проблемът не е в поръчката за тестовете, а че ги няма у нас.

Около 1,4 милиона теста ни трябват седмично за всички ученици. Само за първи до четвърти клас ни трябват около 400 000 теста“, каза просветният министър в четвъртък по бТВ.

„Не смятам, че трябва да има смесване на функциите. Преди да бъдат затворени училищата, самият министър на здравеопазването казваше, че училищата трябва да бъдат последни. Никога не съм искал да бъдат затваряни, не ми е това работата. Но неговите здравни експерти, а и той, имат отговорността, експертизата и правата да отварят и затварят институции. Ако те са решили, че така е правилно, единственото, което мога аз, и го правя, е да обяснявам медицинските аргументи, които знам“, заяви Денков. В последните седмици обаче установявал, че хората го считали за виновник за затварянето на училищата. „Няма такова нещо – това е изцяло в задълженията и правомощията на здравния министър. Ако ги отвори – какво по хубаво“, натърти още веднъж той. Денков си позволи и още една вметка, в която се усети ирония – каза, че единият от експертите на Кацаров вчера дори бил награден за правилни съвети при пандемията (на церемония Кацаров отличи проф. Мира Кожухарова – б.а.).

Министърът на образованието информира, че при цялото тестване в училищата досега са получени 116 положителни резултата на деца, 65 на педагогически персонал и 63 на непедагогически. На въпрос кога тестването би отпаднало, а и засягайки въобще бъдещето, той още веднъж прехвърли топката към Кацаров: „Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата. За да бъдат отворени, примерно от понеделник, той може да направи три неща – да си отмени заповедта, да промени нивата, при които се стига до затваряне, както го е правил друг път, или да осигури тестовете“.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни