Connect with us

Енергетика

Чистка в БЕХ: Служебният министър освободи всички директори

Публикувана

на

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков освободи Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

С поста си се разделя Валентин Николов, който беше начело на БЕХ от април насам. Заедно с бившия председател на енергийната комисия в парламента (от ГЕРБ) си тръгват още Диян Димитров (бивш директор в ТЕЦ „Марица-изток“), Иван Андреев (бивш шеф в АЕЦ „Козлодуй“), Стелиян Коев (бивш финансов директор на Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор „Протокол и връзки с обществеността“ в БЕХ).

В съобщението за освобождаване на борда от Министерството на енергетиката не посочват конкретни мотиви, но казват, че членовете на Съвета на директорите „не са освободени от отговорност“.

Андрей Живков атакува БЕХ още в първите си дни като служебен министър, като каза, че холдингът използва средства за решаване на текущи проблеми, вместо да ги „инвестира в стратегически проекти“. „Това е път към дългова спирала“, заяви през май Живков.

Отделно през този месец той поиска от БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“, което е под неговата шапка, заради нарушенията, свързани с „Балкански поток“. Те бяха свързани с това, че държавното дружество не поискало предварително одобрение от КЕВР при сключване на договорите за изпълнение на строителните дейности и за банковите заеми. Бордът на „Булгартрансгаз“ още не е сменен.

Скандали около БЕХ избухнаха още след изборите на 4 април, когато управляващите от ГЕРБ опитаха да се бетонират в енергетиката за следващите 5 години, преди да слязат от власт. Те бързо проведоха конкурси за нови ръководители на холдинга и направиха свои назначения, без да обявяват публично резултатите.

Пред bTV Валентин Николов определи мотивите за освобождаването си като „несъстоятелни“. Той твърди, че се прави опит да се „овладее“ холдинга, „има и политическа цел“. „Много е атакуван министърът за това, че е безгръбначен – и реши да покаже гръбнак“, продължи с атаките си отстраненият шеф.

В БЕХ влизат „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Енергиен системен оператор, НЕК, Мини Марица-изток, ТЕЦ Марица-Изток 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

Новите директори са Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Те ще управляват холдинга до провеждането на конкурс в шестмесечен срок.

От министерството на енергетиката представиха новите членове на борда на БЕХ:

Мария Велкова – Магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон. Работила е в PricewaterhouseCoopers (София), EMIS Energy Ltd., Low Carbon Ltd. (Лондон), където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ. Била е вицепрезидент сливания и придобивания в Enery GmbH, Виена. Владее английски, немски и испански език.

Веселина Канатова – Бучкова – Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“., специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки (Австрия), в Ассер институт (Холандия). Доцент по административно право и административен процес в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и в Института за държавата и правото при БАН. Член на Пловдивската адвокатска колегия. Владее английски език, ползва немски език.

Ива Петрова – Магистър по стопанско управление от СУ „Климент Охридски“. Завършила е University of Birmingham (Великобритания). Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Дългогодишен служител на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. Работила е и в „Български енергиен холдинг“ ЕАД. До момента е била съдружник в ЗБи Адвайзъри ООД – дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката. Владее английски език, ползва италиански език.

Инж. Пламен Дилков – Инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто – Мезиано (Трентино). Управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица ЕООД, ПВБ Пауър България АД, съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, Член на Борда на директорите на CEDEC – European Federation of Local Energy Companies, заместник-председател на Конфиндустрия България, член на Управителния съвет на Асоциация Хидроенергия и на Алианс за енергийна ефективност. Говори италиански и руски език, ползва английски език.

Антон Симеонов – Има над 10-годишен опит в областта на енергетиката. Бакалавър и магистър по икономика. Има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Преминал е една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ – IVLP – с насока енергийна сигурност и външна политика. Владее английски и руски език.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни