Connect with us

Енергетика

В петък вечер: Целият борд на „Булгаргаз“ е сменен

Публикувана

на

В петък, в 17,30 ч., съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз“. Въпреки късния час и края на работния ден, документите са внесени за регистрация в Търговския регистър, съобщиха от дружеството.

Цялото досегашно ръководство на държавната газова компания е освободено – ход, който се очакваше заради напрежението между Министерството на енергетиката и директора Николай Павлов и разследването на ДАНС и „Национална полиция“ в дружеството.

Сред новите петима директори обаче има само двама души с професионален опит в доставките на природен газ.

Анжела Славова е главен юрист на „Булгаргаз“ от 21 години, а новият изпълнителен директор Людмил Йоцов е бивш финансов директор на компанията до 2015 г. В последните години е бил ръководител по стратегическо планиране на МЕТ Енерджи Трейдинг България. Тя е единствената компания, освен руския “Газпром“, която участва в процедурата на “Булгартрансгаз” за осигуряване на капацитет от “Турски поток“, който е на територията на България.

В борда влиза Антон Адамов – бивш кандидат за депутат от „Има такъв народ“, който се представя в сайта на партията като човек с „дългогодишен опит в сферата на електроенергетиката и инфраструктурното строителство“.

Адамов е съдружник в една от фирмите-собственици на комлекса „Делта хил“ в с. Кладница край Перник, където живееше Слави Трифонов. Антон Адамов беше управител на компанията „ТеатроБийч“, която притежава няколко дискотеки в страната и барове в София, Варна и Царево.

Друг член на борда Стефан Войнов е създателят на първия български кабелен оператор НЕТ 1, който беше придобит от Vivacom в началото на 2021 г. Той е сред управителите на кортовете БСФС през 2018 г.

Новият председател на Съвета на директорите Иван Топчийски е бивш финансов директор на подразделението на Novartis – Sandoz в България, а в в последната година е финансов директор на Nasekomo – производител на протеини и мазнини от насекоми за включване във фуражи за животни, както и органичен тор за употреба в земеделието. Мениджър „Проекти“ във фирмата до миналата година беше Яна Балникова, съветник на премиера Кирил Петков.

Решението за смяна на ръководството на държавната фирма е взето на заседание на БЕХ, свикано в края на работния ден в петък, 28 януари. Часове след това се събират и новоизбраните членове на борда, които избират своето ръководство и внасят протокола в Търговския регистър за вписване.

Мнения:

Разкритие за азерския газ и уволненията в „Булгаргаз” направи енергийният експерт на „Има такъв народ” Иван Хиновски.

„Смяната на борда на директорите на „Булгаргаз” е един акт, който би трябвало да премахне всички пречки по внос на по-евтиния азерски газ“, каза експертът от „Има такъв народ“ Иван Хиновски в ефира на бТВ.

„Имаше странна упоритост да не внасяме цялото количество евтин газ“, смята той.

Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни, обяви Теменужка Петкова.

„Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката“, продължи Петкова.

Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита.

„Аз няма да се изненадам ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората и бизнеса много скоро ще усетят това“, каза Петкова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни