Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници.

В памет на покойниците, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават.

Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. 

 

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Задушницата у нас се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Какво се прави на Черешова задушница?

След празника Възнесение Господне входът на рая или на царството небесно остава отворен. Затова всички молитви на Задушница са насочени към това мъртвите да влязат в Божието царство с вяра.

Богослужебното в църквата на този ден е посветено на молитви за починалите. То започва с траурен зън на църковната камбана.

Отслужва се заупокойна служба. Гробищата се посещават от опечалените, както в деня на Задушница, така и преди него. Оставят се цветя, прелива се с вино, палят се свещи и се кади. Опечалените разчупват обреден хляб, след което го раздават, изричайки словата „Бог да прости“.

Преди опечалените да се запътят към гробищата, трябва да оставят прозорците и вратите на дома си отворени за известно време. Вярва се, че по този начин душите на покойниците ще могат по-лесно да излязат от дома и да намерят пътя към небесното царство.

У нас в Родопите се спазва един обичай – боядисване на великденски яйца, тъй като Черешова задушница е известна като Великден на мъртвите. След това тези яйца се раздават в памет на покойниците. Друго вярване е, че този обичай прогонва болестите, бедите и бедствията.

Също така на Черешова задушница се спазва друг обичай – говори колкото се може по-малко, а по възможност изобщо не се говори.

Какво не трябва да се прави на Черешова задушница?

Има 5 строги забрани, които всеки трябва да спазва, ако не иска да го сполетят нещастия. Те са:

* Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща;
* На гроба не се яде от подавките и не се пие;
* На гроба не се изоставя храна, за да не се омърси мястото от животни.
* Не се върши никаква работа
* По отношение на Черешова задушница има и допълнителна забрана – да не се опитват черешите преди да бъдат подадени за мъртвите.

vlastta.bg