Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници.

В памет на покойниците, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават.

Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. 

 

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Задушницата у нас се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

За една календарна година обикновено задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

vlastta.bg