Connect with us

Свят

Българи задържани без виза на летищата в Лондон

Публикувана

на

През последните 48 часа няколко десетки граждани на ЕС бяха задържани на летищата във Великобритания, пише The Guardian. Отбелязва се, че това се дължи на новите правила за влизане на британска територия: сега гражданите на ЕС не могат да идват във Великобритания в търсене на работа без да имат предварително получена виза.

Гражданите на ЕС, пристигащи във Великобритания, се събират на групи и се задържат в специални центрове за задържане на летищата, съобщава The Guardian. Отбелязва се, че това се дължи на новата политика, която влезе в сила след Брекзит.

Посланикът на България във Великобритания Мартин Райков е потвърдил за няколко такива случая. Посолството ни е разгледало оплаквания, при които обратен полет не е бил достъпен в рамките на 24 часа след пристигането и забраната за влизане във Великобритания, в резултат което български граждани са били задържани в център за незаконни имигранти и след няколко дни депортирани, пише Новини Лондон.

Това се е случвало и с граждани на Испания, Италия, Франция и Гърция, а най-вероятно и с още много други европейци. Официална информация за броя на задържаните и депортираните, европейски граждани от властите на Острова няма.

Според вестника, наред с другото, на европейците, които идват на интервюта за постъпване на работа, е отказано влизане. Задържанията им са свързани с факта, че сега не е ясно дали гражданите на ЕС имат право да идват във Великобритания на интервюта, така че по-късно, след като са получили предложение за работа, да се върнат в ЕС и да започнат да действат за получаване на работна виза.

Освен това сега гражданите на ЕС нямат право да провеждат неплатени производствени практики и стажове на британска територия.

The Guardian разказва историята на една от десетките граждани на ЕС, задържани на летищата във Великобритания през последните 48 часа.  Тя от Испания, на име Мария. Подобно на мнозина, тя смяташе, че има право да дойде тук в търсене на работа, особено като се има предвид, че преди това е живяла и работила във Великобритания.

Според нея, когато служителите на граничния контрол на летището й съобщили за депортацията, тя предложила да плати за обратния полет до дома още същия ден, но вместо това била изпратена в центъра за депортиране на Yarl’s Wood.

Мария трябваше да прекара три стресиращи дни там, тъй като се страхуваше да не се зарази с коронавирус. „Най-лошото беше, че никой в центъра не можеше да ми каже какво ще се случи по-нататък. Свободата ми беше отнета и не можах да получа правна помощ “, цитира вестникът жертвата. Тя също така отбеляза, че се е срещнала с още няколко души, които са задържани по същата причина.

Осем евродепутати написаха отворено писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изразявайки загриженост, че новият подход на британското правителство противоречи на духа на споразумението за Брекзит. На свой ред Лондон подчерта, че новите правила за влизане на британска територия са ясно формулирани и могат да бъдат свободно проучени в интернет

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2022
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement