Connect with us

България

БСП и ГЕРБ в сговор – вдигнаха партийната субсидия на 8 лева

Публикувана

на

Скандален задкулисен сговор на ГЕРБ с БСП вдигна на 8 лева за глас държавната субсидия, която парламентарните партии и тези, взели над 1% на последния вот за НС, ще получават през 2020 г. Шокиращата прегръдка на управляващите и претендиращата за опозиция Столетница се разигра насред с дебатите на второ четене по Закона за бюджета. В съглашателството участваха абсолютно всички останали групи в НС с изключение на ДПС.

Депутатите от движението излязоха от залата по време на вота, след като първо още в началото на деня лидерът им Мустафа Карадайъ предупреди за сговора между ГЕРБ и БСП, а след това се опита заедно със зам.-шефовете на групата Йордан Цонев, Хамид Хамид и Халил Летифов да спре гласуването на скока на субсидията с мотива, че с него се нарушава правилника на Народното събрание. Опитът им обаче не успя да спре финансовия напор на останалите депутати да си вдигнат парите в тотално нарушение на правилата на НС, което провокира лидера на ДПС да обяви: „Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ с БСП срещу демокрацията и плурализма“.

Цялата драма започна още сутринта, когато Карадайъ обяви публично, че има задкулисна договорка между ГЕРБ и БСП да бъде приет текст, вкаран от червените между първо и второ четене на Закона за бюджета на държавата за следващата година. С въпросния текст червените предлагаха вместо левче за глас, както бе предложено от кабинета и прието на първо четене, партиите да получават по 8 лева. Разкритието на лидера на ДПС вкара и ГЕРБ, и БСП в обяснителен режим, като първите отказваха да коментират официално. Заявиха само, че не знаели за такава договорка. Същото обяви пред медиите и финансовият министър Владислав Горанов. Соцлидерът Корнелия Нинова пък направи официално изявление, в което отрече да има съглашателство.

Ситуацията се заплете още повече при самото гласуване на текстовете. Първо бе отхвърлено предложението на БСП, като при вота то бе подкрепено само от червените депутати и от тези от групата на Обединените патриоти. Последва гласуване на вече одобрения на първо четене текст субсидията да е 1 лев. При този вот обаче само 103 депутати го одобриха – тези от ГЕРБ, „Воля“ и независими. „Против“ се обявиха 120, а 1 се въздържа. Оказа се, че гласуването е било обърнато от ОП, които са гласували заедно с БСП и ДПС срещу това предложение. При това положение партиите щяха да получават през 2020 г. нула лева субсидия – т.е. да останат без пари от държавата. След като осъзнаха ситуацията, от ГЕРБ поискаха прегласуване, но резултатът се повтори.

Така шефката на НС Цвета Караянчева даде почивка, за да се успокоят страстите. Финансовият министър Владислав Горанов пък излезе от залата под ръка с лидера на НФКБ Валери Симеонов и двамата се отправиха в стаята на ГЕРБ. След среща, продължила 1 час, депутатите се върнаха в залата, като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи да бъдат подложени на ново гласуване текстовете. Това предизвика бурна реакция в ДПС, като последователно Карадайъ, Цонев, Хамид и Летифов взеха думата с искане парламентарният шеф да каже точно въз основа на кой член от правилника прави предложението си. Те припомниха, че според чл. 70 от Правилника на НС след като е имало прегласуване, вотът е окончателен – т.е. субсидията трябва да остане 0 лева. „Правилникът на Народното събрание не изчерпва всички възможности“, заяви Караянчева и допълни, че вече е имало подобен прецедент в преден състав на парламента. В кой точно обаче не уточни.

„Г-жо Караянчева, или бъдете председател на Народното събрание и следете за спазването на закона и правилника, или отстъпете поста си на председател на човек, който ще прилага конституцията и законите, включително Правилника на НС“, призова Карадайъ. Въпреки това парламентарната шефка предложи на прегласуване спорния чл. 64 от Закона за държавния бюджет, като от ДПС напуснаха в знак на протест залата. В тяхно отсъствие от 185 гласували депутати, вдигането на субсидията на 8 лева за глас бе подкрепено от 183 парламентаристи от ГЕРБ, БСП, ОП, Воля и независимите.

Карадайъ: Видя се популизмът им, имат усещането, че са над закона

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на НС след скандалното трето гласуване по чл. 64 от Закона за бюджета за 2020 г. Той припомни, че по-рано сутринта от движението са призовали медиите да наблюдават гласуването на текста. „Защото ние предполагахме и до нас достигна такава информация, че БСП и ГЕРБ са влезли в задкулисно съглашателство за субсидиите против демокрацията и плурализма. Тази субсидия е достатъчна само за големите партии ГЕРБ и БСП и не е достатъчна за по-малките партии. Видя се популизмът и на ГЕРБ, и на БСП”, каза той. По думите за партийните субсидии партиите си позволили да нарушат съзнателно и арогантно правилника за организацията и дейността на НС. „Видяхме от г-жа Караянчева отказ да следи за изпълнението на правилника на НС, тя се отказва по този начин да бъде председател на НС, защото всички народни представители са длъжни и са се клели да спазват конституцията и законите на страна, а тя най-арогантно и абсолютно съзнателно наруши правилника и се отказа да следи за изпълнението му. Това е ГЕРБ, това е БСП. Те имат усещането, че са над закона”, каза Карадайъ. Той посочи, че най-вероятно по този конкретен повод и за „тяхната арогантност в политиката изобщо като цяло”, ДПС ще си изразят позицията и оценката.

Горанов: Патриотите настояха да подкрепим предложението на червените

Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че ГЕРБ уважава тяхната позиция. „За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение“, допълни още Горанов. „Колегите от „Обединени патриоти“ отдавна защитават тезата, че решението по отношение на партийните субсидии не може да остане от това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 г. Днес (бел.р. – четвъртък) в пленарната зала не успяхме да постигнем консенсус какъв е адекватният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим заседанието за да изясним острата позиция“, каза Горанов.

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези. „По наше мнение този дебат не трябва да бъде част от дебата за Закона за държавния бюджет. Законът за политическите партии сега предвижда да бъде част от дебата за бюджета. С колегите от „Обединени патриоти“ постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарната зала и отново да възобновим дебата“, заяви още Горанов.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement