Connect with us

България

След словесни престрелки и лицемерие: депутатите отхвърлиха левче за глас

Публикувана

на

Парламентът отхвърли още на първо четене предложението за един лев партийна субсидия за получен глас. Това стана след прегласуване, при което 76 депутати бяха „за“, 86 – „против“ /основно БСП, ДПС и „Демократична България“/, а шестима се въздържаха.

Така субсидията остава осем лева за действителен глас.

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на „Има такъв народ“. То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 г.

Първоначално проектът беше приет с 93 гласа „за“, 84 – „против“, трима – „въздържал се“. Той обаче беше отхвърлен след прегласуване.

Вносителят Ива Митева /“Има такъв народ“/ посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. „Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия“, подчерта Митева.

Словесните престрелки, както се очакваше, се водеха най-вече между ГЕРБ и „Има такъв народ“. „Заблуждаваме хората, че обсъждаме нещо наистина, а то няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш 21 милиона от субсидии и ще ги дадеш за пенсии, които струват около милиард … Правите просто един театър, за да кажете: За мажоритарното нямаше време, но сега внасяме за 1 лев, значи сме си изпълнили ангажимента“, обърна се към хората на Слави Трифонов Тома Биков от групата на бившите управляващи.

„Г-н Биков, вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие … От Това Неверни по отношение на Бойко Борисов се превърнахте в Тома Най-верни“, жлъчно му отвърна Филип Станев от ИТН. И напомни за миналото на Биков в дясната партия ДБГ, когато той беше яростен критик на лидера на ГЕРБ.

Засегнатият Биков се оправда по интересен начин: „Аз бях журналист в един опозиционен вестник. През последните 20 години вашият лидер беше водещ в най-официалната българска телевизия. Как стигна дотам в тази олигархия, в тази несвободна държава? … Моята тогавашна партия е в „Изправи се! Мутри вън!“ и, ако бях член, щях да я напусна, защото не мога физически да издържа това усещане, да не говорим психически. Ето, и те са си променили мнението. Пък г-жа Манолова беше в БСП. Само че сега седи отдясно. Пък ние сме центристи. Вие сте десни. А колегите от БСП осиротяха – част от техните основни говорители седят в десницата.“ Накрая философски обобщи: „Кой ли не си е променял мнението?“

ГЕРБ: По едно ферари дайте на българите

От партията на Борисов залагаха основно на ироничните подмятания по време на дебата. „Явно, че популизмът върви добре. Предложих почти на шега, за да влезете в парламента, да плащате – така е най-добре. Вашият лидер доста забогатя напоследък, докакто се подиграваше на хората. Моля ви, подарявайте по едно ферари на българите. Няма да е лошо, замогнахте се. Този популизъм няма да мине, няма такъв парламент в света. Вие не можахте с шоуто да се харесате, пък искате с пари да се харесате“, подигравателно се обърна бившият културен министър Вежди Рашидов към депутатите на Трифонов.

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ отвърна, че намаляването на субсидията е въпрос на доверие – заради 2.5 млн. български граждани, подкрепили подобна промяна на националния референдум през 2016 г. Той изчисли, че за 4-годишен период от съкращаването на субсидиите държавната хазна ще спести 85 млн. лв.

БСП и ДПС: Това е популизъм и мимикрия

Явор Божанков от БСП критично посочи, че липсва оценка на въздействието на предлаганите промени, не се проведе адекватно обществено обсъждане в парламентарната правна комисия поради липса на време, нито са били събрани становища. „Популизмът беляза 44-ото Народно събрание. Надявах се, че в 45-ото той ще отсъства“, допълни социалистът.

От ДПС смятат, че размер на субсидията от 1 лев е мимикрия на публично финансиране. „Той не покрива никакви разходи и е абсолютно излишен … В Германия финансирането е 1 евро на глас, но има още два много мощни стълба на финансирането – фондациите, които представляват съответното политическо семейство, и сградният фонд, изцяло от държавата. Много пъти от тази трибуна сме слушали: Вие знаете ли, че в Германия е 1 евро? Не, ние знаем, че не е 1 евро, а е много повече, идва някъде около 60“, изтъкна депутатът от движението Йордан Цонев. И завърши: „Дайте да не си правим експерименти с демократичния процес.“

По-краен беше съпартиецът на Цонев Ерджан Ебатин: „Тук е жив духът на Цола Драгойчева! Партизаните слизат от гората и въздават правосъдие.“

„Демократична България“: По-важна е борбата с олигарсите

Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че е „възможно е да се осъществява легитимна политическа дейност, без да се получава публично финансиране, но е много трудно“. И се позова на скорошното решение на Конституционния съд, в което се отбелязва, че публичното финансиране на политическите партии е конституционен стандарт. „Абсурдно е да оставим партиите в плен на корпоративни и олигархични интереси. За съжаление, това се случва и при съществуващото публично финансиране. Важният дебат е как да отвоюваме партиите от олигарсите“, допълни десният депутат. С тези мотиви неговата коалиция се противопостави на предложението.

Това ядоса депутатите от „Има такъв народ“. „Много хубаво е как се говори за принципност и се пренебрегва волята на 2.5 млн. български граждани. Партия „Има такъв народ“ има 10 лева членски внос. Някои от вас имат 2 лева на година. Проблемът за издръжката на партиите е проблем на партиите. Хората казаха колко биха давали за издръжка на партиите и това е 1 лев на глас, всичко останало е алчност“, обяви шефът на парламентарната им група Тошко Йорданов.

„Изправи се! Мутри вън!“ се разцепи

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ се оказа разединена по въпроса. Мая Манолова обяви, че всякакви дебати за това дали са правени анализи по въздействието на промяната са излишни, след като 2.5 милиона граждани са се произнесли в нейна полза. И посочи, че спестените 80 милиона трябва да бъдат пренасочени към лични асистенти за нуждаещите се и безплатни детски ясли.

На друго мнение беше съюзникът й в коалицията Татяна Дончева. Тя заяви, че партиите се финансират щедро от черни каси, пълнени от фирми, които получават обществени поръчки. И посочи, че игнорирането на референдума на Трифонов е било грешка, която обаче не бива да води по-големи грешки. „Хората, завършили право в Софийския университет, ще си спомнят лекциите на проф. Евгени Танчев, че в някои истории на човечеството с референдуми са вкарани най-тежките неща – например Хитлер. Не внушавам нищо. Не се позовавайте просто на наличието на един референдум, когато аргументите са недостатъчни“, предупреди Дончева. И призова да не се удрят новите формации, които сега навлизат в политиката: „Политиката трябва да бъде достъпна, да не бъде съсредоточена в две или три партии.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни