Connect with us

България

Борис Джонсън обещава намаление на данъците за хората с високи доходи, ако стане премиер

Публикувана

на

Водещият поддръжник на Брекзит Борис Джонсън обеща да намали данъците за хората с по-високи доходи, ако стане премиер. Обещанието си той направи във връзка със започналата официално вчера надпревара във Великобритания кой да наследи Тереза Мей –и съответно да оглави процеса на излизането на страната от ЕС, предаде „Ройтерс“.

 

Вчера, в първия ден от кампанията, няколко от кандидатите изложиха своите аргументи защо именно те трябва да станат премиер на Великобритания. Макар и изразяваното от всички тях желание да е да се съсредоточат в кампаниите си върху вътрешнополитическите въпроси, при всички тях доминираше темата за Брекзит.

 

Почти всички обещаха, че могат да решат главоблъсканицата с излизането от ЕС – която вкара Мей в тригодишни преговори с Брюксел – и то да я решат в рамките на три месеца, колкото е периодът от избирането на новия лидер в края на юли до насрочената към момента дата за Брекзит 31 октомври.

 

Бившият външен министър Борис Джонсън е явният фаворит на букмейкърите за наследник на Мей. Според социологическите проучвания той е най-популярен сред 160 хил. членове на Консервативната партия, които ще направят крайния избор за новия лидер.

 

Джонсън избра да не започва кампанията си с някаква знакова проява, а вместо това представи плановете си в коментарна статия за вестник и интервю. Обещанието му обаче да вдигне от 50 хил. на 80 хил. паунда прага за работещите, при който доходите им започват да се облагат с 40-процентен данък, привлече медийното внимание и накара съперниците му да кажат, че по-скоро ще се съсредоточат върху това да помагат на по-ниско платените хора. Предложението на Джонсън ще струва по 9.6 милиарда паунда на година.

 

Той заяви, че Лондон може да не плати договорените 39 милиарда паунда на ЕС за излизането. Джонсън освен това обеща Великобритания да напусне съюза на 31 октомври със или без споразумение.

 

Действащият министър на външните работи Джереми Хънт, друг фаворит, каза, че „сериозните моменти изискват сериозен лидер“. „Без Брекзит няма да има консервативно управление, а може би и Консервативна партия“, заяви в началото на кампанията си Хънт. „От разговорите ми с европейските лидери ми стана ясно, че трябва да бъде сключено споразумение; те искат да излезем с предложения“, добави той.

 

Доминик Рааб, който подаде оставка като министър в правителството на Мей по въпросите на Брекзит именно заради постигнатото от нея споразумение, каза, че и той е в състояние да осигури ново споразумение, но обеща Обединеното кралство да напусне ЕС на 31 октомври – дори това да означава връщане към базовите условия на Световната търговска организация за търговията. „Аз съм този привърженик на Брекзит, на когото можете да разчитате“, заяви той. Рааб е един от най-твърдолинейните привърженици на Брекзит, отбелязва „Ройтерс“.

 

Във връзка с официалното начало на кампанията си Мат Ханкок, който изключи варианта за излизане от ЕС без споразумение, каза следното: „Не ни е нужен нито поддръжник на излизането, нито на оставането (в ЕС), нужен ни е лидер за бъдещето“.

 

Разликите между всички кандидати отразяват разединението в Консервативната партия по въпроса. Три години след като Обединеното кралство гласува с 52 срещу 48 процента да напусне ЕС, остава неясно как, кога и дори дали изобщо то ще излезе от съюза, отбелязва „Ройтерс“.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни