Connect with us

Водещи новини

За всички българи в Германия: държавата връща средно по 1000 евро надвзети данъци

Публикувана

на

Много голяма част от българите, работещи зад граница, не знаят, че могат да ползват различни облекчения и отстъпки и така да намалят подоходния си данък. В момента само в Германия например се трудят около 360 000 наши сънародници, а цели 40% от тях не са се възползвали от правото си да поискат от немската хазна да им върне надвзетия данък. В същото време работещите в Германия и Холандия българи, които са наясно с тези възможности, са си възстановили средно по 804 евро надплатени данъци за предни години, като има и чувствително по-големи суми. Това показват данните на консултантската компания RT Tax, съобщава „Сега“
Подобни числа дава и Тaxback.com, като припомня, че в Германия данъкът върху високите заплати стига до 42.5% и че средната сума на възстановените данъци е 1020 евро на човек.

Не е тайна, че данъците върху доходите в западните държави са много високи, но пък работещите там имат доста облекчения –  необлагаем минимум, щедри отстъпки за деца, приспадане на платени наеми и самолетни билети и т.н.

Консултантите посочват и редица случаи, в които е възможно връщане на надплатен данък за работа в Германия:  

вашият годишен доход е бил по-ниска сума от необлагаемия минимум;  били сте на непълен работен ден или на временна работа в Германия; изпращали сте пари на родителите си или други членове на семейството на Ваша издръжка в България; плащали сте наем и в Германия, и в родината си; плащали сте самолетни билети до и от Германия; имали сте служебни разходи  –  напр. за пътуване; не сте попаднали в правилната категория за данъчно облагане.

В Германия има и специални преференции за семействата – по-ниски данъчни ставки и по-висок необлагаем минимум.

В някои държави има опция да кандидатствате за връщане на надзвети данъци не само за приключилата, но и за предни години. Във Великобритания например може да ви признаят суми за възстановяване за 4 години назад.

 

КАМПАНИЯ 

В повечето страни от ЕС кампанията за подаване на данъчните декларации вече тече – както и в България, което означава, че е добре хората да са запознати с начините да намалят съвсем законно облагането. В Германия и Холандия новата данъчна година започна на 1 януари, данъчните декларации се попълват и подават до началото на пролетта и българските граждани, работили в двете държави между 2016 и 2020 г., вече могат да декларират доходите си и да поискат ползване на съответните облекчения, посочват от RT Tах, като подчертават, че възстановяването на данъци е напълно законно.

„Хората не са достатъчно добре информирани какви са правата им. Случва се да говорим с българи, които от години работят в чужбина, но не са и чували за връщане на надзвети данъци. Ако не си потърсите парите, те остават в съответната държава, в която сте работили. Миналата година не са поискани общо 3.2 милиона евро. Те не са влезли нито в джобовете на хората, работили за тях, нито в бюджета на страната ни“, коментира Росен Ковачев, мениджър на консултантската компания.

За да се ползват възможностите за намаляване на облагането, към данъчната декларация трябва да се приложат съответните документи – за придобитите доходи, за удържаните вече данъци, за основанията да се ползва едно или друго облекчение (фишове за заплати, бележка от работотодателя, фактури за разходи и т.н.)

СТРАХОВЕ

Някои гурбетчии се притесняват, че ако поискат връщате на данък, това може да им попречи за ново назначение на работа в съответната държава или пък да ги лиши от социално осигуряване или да се отрази на бъдещата пенсия. Няма никакви основания за подобни страхове, уверяват данъчните специалисти. Ако вашият работодател е начислявал дължимите вноски и данъци върху заплатата или хонорарите, всичко е наред и никой няма да посегне на пенсионните ви права.

Разбира се, данъчните правила в отделните държави доста се различават и не всеки може да се оправи в тях и да проучи какви отстъпки и компенсации може да ползва. Има голям брой фирми, които са се специализирали в бизнеса „възстановяване на данъци от работа в чужбина“ и помагат за уреждането на формалностите срещу комисиона – процент от сумата, която успеят да възстановят на клиента. Има и безплатни е-калкулатори за изчисляване на надплатения данък.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни