Connect with us

България

Бойко Рашков сезира шефа на НСлС за нарушенията на Иван Гешев

Публикувана

на

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е сезирал зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов със сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Това обяви Рашков в МВР. 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнала срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това съобщи той след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения.

„Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледано по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба“, заяви Рашков.

Рашков е изпратил този материал на зам. главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. Ако зам. главният прокурор откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, Рашков заяви, че ще обжалва пред сегашния главен прокурор.

„Надявам се там да се проведе разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. Ако се даде отрицателен отговор какви ще са мотивите. По два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та. Виждам, че има опоненти включително и членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на главния прокурор Иван Гешев. Прокурори се изправиха след основния щит ВСС, се изправиха на второ място, в защита на Иван Гешев. Имаме практика във Варненския апелативен съд решение, с което едно лице е признато за виновно точно в това престъпление – разгласяване на данни от СРС-та и при положение, че у нас по Конституция е провъзгласен принципът за равенство на гражданите, ми се струва доста странно отричането, че в единият случай лицето е извършило престъпление и заради това е осъдено от Варненския апелативен съд, а сега според някои от прокуратурата и ВСС нямаме такава хипотеза, поради което дори не може да се започне досъдебно разследване“, посочи още вътрешният министър.

Рашков заяви, че ще очаква с нетърпение решението на българската прокуратура по този казус. И по-скоро дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, да прояви кураж да образува досъдено производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той е недосегаем на практика, каза Рашков.

В материалите има и абзац, който се отнася до публикуването на данни от кореспонденция по мобилни устройства между различни лица.

„Публикуването на тези материали от тази кореспонденция са подбирани специално, с цел да се внуши в обществото, а и да се използва материала, който да убеди органа на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на Гешев му се иска“, допълни служебният вътрешен министър.

Законът изисква комуникацията да се направи достояние на обществото както е представена, ако изобщо има правни основания за това. При тези материали специално има подбор, което издава цел, комуникацията да постави в неблагоприятна светлина, този, който е участвал в нея. Това поведение е инкриминирано, за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“, заяви служебният вътрешен министър.

На въпрос Рашков заяви, че не е получавал покани за министерски пост в редовен кабинет, нито е получавал покани като посланик или съдия в Конституционния съд.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement