Connect with us

България

Бойко Рашков: Над 120 протестиращи са били подслушвани и следени

Публикувана

на

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че е готов да предостави на Народното събрание справка с имена на поне 123 граждани, за които в МВР има данни, че са следени със СРС по време на протестите срещу кабинета на Бойко Борисов.

Стотици подслушвани граждани, при някои с удължен в пъти срок, при някои прилагане и на други способи като наблюдение и следене, разнасяне на листчета с имена, нарушения на процедурите при издаване на разрешенията. Той се яви в парламента по искане на ГЕРБ, които настояха той да даде повече конкретика – кои политици и кои граждани са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

Служебният министър отказа да изнесе конкретни имена на подслушвани лица, позовавайки се на забрана в Закона за прилагане на специални разузнавателни средства (ЗСРС) и повтори, че ще предостави данните на създадената по темата парламентарна комисия. Нейното първо заседание беше във вторник. По думите му проверката във вътрешното министерство е към края си, като тя изследва всички документи по темата, които са преминали през ведомството. Голяма част от тях обаче са били унищожени, като това е било доказано „по категоричен начин“, не само от камерите, но и от информация от самите служители в министерството, заяви още служебният министър.

По темата преди две седмици прокуратурата съобщи, че не е открила данни за незаконно подслушване на политици. Още тогава Рашков обяви, че има „коренно различна информация“, която ще предостави на парламента.

Рашков многократно отказа исканията на ГЕРБ да съобщи имената на подслушваните от трибуната на Народното събрание. Отказано беше и искането на Александър Ненков за преминаване към закрито заседание, на което министърът да говори с имена.

Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте дясната ръка на таралежа да ви чете СРС-та„, беше репликата на Бойко Рашков към ГЕРБ.

„Ако наистина сте наистина смел човек, за какъвто се представяте, а не социалистически милиционер трябва да покажете доказателства. Ние сме дълбоко мотивирани тази тема да не я оставим. Ще поискаме всички материали, за които твърдите, че сте събрали, но не сме видели“, реагира по-късно Тома Биков. Той обвини министъра на вътрешните работи, че е подпомогнал кампанията на „Изправи се“, докато е атакувал ГЕРБ, и че произвежда „активни мероприятия по аналогов начин“.

Бойко Рашков посочи, че е готов още днес да предаде документите по проверката за подслушванията, но по опис в парламентарна комисия – това може да бъде и временната комисия, формирана за разследване на полицейското насилие по време на протестите. Тя се оглавява от Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

„Ще предоставим данните на парламентарна комисия, която ще има достъп до другите институции – специализираната прокуратура, която има регистър за исканията и разрешенията, специализираният съд с регистратура за класифицирана информация, ДАТО и специализираната дирекция на ДАНС. Тази проверка може да се извърши само с ваша намеса. Вие ще изпълните ролята на Бюрото за контрол на СРС – роля, която то не изпълни. Това е единственият начин да се стигне докрай да се изясни подслушването и проследяването на лица, за които няма никакви данни да са извършили престъпление“, каза вътрешният министър.

Рашков цитира две постановления от прокурори за откриване на досъдебно производство, по които има разрешение за подслушвания. С тях се разпорежда на службите да започнат прилагането на СРС срещу предполагаеми участници в престъпление срещу Републиката заради протестите против кабинета „Борисов 3“ и Иван Гешев.

„Тези постановления първоначално са били предоставени на МВР. Дадени са на бившия главен секретар и са занесени в ГДБОП. В тази служба обаче прокурорският акт не е заведен. Служителите са изпълнявали разпореждания на ръководителите, без да познават съдържанието на този акт, устно, разнасяйки листчета с имена на хора“, каза Рашков.

Той допусна, че може да е имало повече от две досъдебни производства, защото периодът на следене на заподозрените лица в някои случаи е „не по-малко от 8-9 месеца“, т.е. над законоворазрешения срок. Не стана ясно колко от разрешенията са дадени от Специализирания наказателен съд, но Рашков цитира данни от годишния доклад на Бюрото за контрол на СРС за 2020 г., от който става ясно, че само този съд стои зад 71,36% (2798 броя) от всички разрешени специални разузнавателни средства в цяла България.

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова направи гневно изказване от трибуната на Народното събрание, като обяви, че има данни – включително разпечатки на телефонните си разговори – от които става ясно, че целият офис на нейното гражданско сдружение е бил подслушван по време на протестите през 2020 г. – включително счетоводител, PR и други хора, които не са политически ангажирани.

„Срещу тях са прилагани СРС в продължение на месеци. Видяхме нашите разговори. Не мога да повярвам, че ПГ на ГЕРБ стои зад това да се подслушват граждани, политици и журналисти. Целта на този дебат е това повече да не се случва. Утре службите ще слушат вас, аз съм гарант, че това няма да стане“, каза тя, като се обърна към депутатите от ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement