Connect with us

България

Прокуратурата прекрати разследването: Няма подслушвани политици

Публикувана

на

Прокуратурата прекрати досъдебното производство за незаконно прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политици и граждани преди изборите на 4 април, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причината е, че не са открити данни за извършено престъпление.

„В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на СРС, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на такива средства спрямо представители на политически партии“, пише в съобщението.

Прокуратурата се позовава на отговор от ДАНС, която казва, че „всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства“, като нито един от кандидатите за народен представител на предишните избори на 4 април не е бил подслушван. Проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР също не е установила данни за подслушване на политици и депутати.

Любопитно е, че държавното обвинение съобщава, че с разрешение от Специализирания наказателен съд са прилагани СРС по две досъдебни производства – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества –марихуана и амфетамини. И двата случая обаче използването на специални разузнавателни средства е прекратено, след като станало ясно, че разследваните лица са кандидати за депутати. Прокуратурата обаче не дава повече информация.

Разследването за незаконни подслушвания не е открило никакви данни за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Констатацията противоречи на служебния премиер, който открито заяви, че има информация да е подслушван преди изборите. Това каза и служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

„В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства“, твърди прокуратурата.

Точно обратното заяви пред БНР в неделя министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. “Става дума за подслушване на стотици български граждани.Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани.Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани“, каза Рашков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *