Connect with us

България

Бойко Рашков: Ако аз бях шеф на bTV, моментално бих уволнил водещите на сутрешния блок

Публикувана

на

Бойко Рашков коментира днес в предаването на Силвия Великова по БНР участието си вчера сутринта в bTV. Силовият министър се оплака, че не е доволен от начина на водене на Биляна Гавазова и Златимир Йочев и заяви, че това „вероятно е доходна дейност“.

„Защото аз чувах как с техническите средства в техните уши им казваха какво да ме питат. Много грозно. А шумът в ушите им бе толкова силен, че те не чуваха какво им отговарям. И така ме питаха едни и същи въпроси няколко пъти. Не се изненадвам, те не заслужават толкова внимание. Затова сме на 112 място по свобода на словото, съжалявам, че го казвам. Ако аз съм собственик на телевизията, моментално ще ги отстраня от водещото предаване…водещата роля в предаването“, заяви вицепремиерът е служебния кабинет и силов министър.

По думите на Рашков въпросите, които Тома Биков и компания поставят в някои медии, относно началника на кабинета му са били зададени по определен начин вчера. Той нямал против, но в   държавните органи трябвало да се внимава какви хора попадат.

„В конкретния случай въпросите имаха чисто политически характер, за мен са важни професионалните качества. Кой каква политическа ориентация има не ме интересува. Това не може да попречи на решенията ми да назнача човек, дори и за началник на кабинет. Някой в бТВ вероятно иска да отмени Конституцията и закона и да отменят възможността на хора, които членуват в партии, които не харесват – да заемат държавна длъжност. Така ли?“, попита Бойко Рашков.

„МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в нашата страна и са по искане на българските граждани.“ Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тежката задача за противодействие на престъпленията, свързани с упражняването на политическото право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран, е в МВР, подчерта Рашков.

На въпрос наясно ли са в МВР кои са горещите точки на купуване на гласове Рашков увери, че се прави анализ на наличната до момента информация.

Относно освобождаването на бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, в мотивите за което присъства и полицейското насилие по време на протестите миналото лято, Бойко Рашков поясни, че неговата лична оценка за случилото се тогава е в качеството му и на професионалист, и на гражданин.

„И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите.“

Вътрешният министър очаква детайли, за да се види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи.“

„В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Бойко Рашков.

Ще се изяснява въпросът кое налага в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство, допълни той.

Рашков заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.

„Всички кадрови промени, извършени в последните месеци и последната година, съм разпоредил да ми бъдат като информация представени и да ги обсъдим в ръководството на МВР, защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели действия, кадрови – аз съм направил до момента три такива, те са направили размествания и други кадрови промени със стотици. Затова нека много внимават онези кресльовци, политически, когато правят изказвания неподготвени.“

Ако се наложи, след внимателен преглед на работата на шефове на регионални дирекции на МВР, ще се вземат и решения за тяхната смяна, уточни вицепремиерът.

„И това е нормална и рутинна работа, тук не става дума за чистка. /…/ Аз съм убеден, че ще се наложи да сменяме ръководители. Убеден съм в това.“

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement