Connect with us

България

Бойко Рашков: 38 политици и магистрати с имоти в чужбина, не са декларирани у нас

Публикувана

на

Прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук. Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, за да не си създава неприятности със силните на деня“, каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Според него граждани, които са допуснали грешка и не са декларирали имуществата си, могат да се чувстват виновни, а така те стават лесни за манипулация:
„ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор не случайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга.
Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия“.
Допълни, че от друга страна това имущество не е било декларирано вероятно защото е придобито чрез корупция. По негови данни тези случаи са около 70-80 като половината вече са проверени, но не се обявява кои са хората.

За канибалския скандал

Министърът на вътрешните работи засегна и темата с изслушването на бившия премиер.

„Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат“. Това мнение той изрази по повод извиканите за разпит бивши прокурори и действаща следователка, и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Рашков посочи, че след приключване на проверката ще бъдат направени изводи и преписката ще бъде изпратена на съответната компетентна прокуратура. Вътрешният министър обаче е сигурен, че главният прокурор Иван Гешев ще се намеси в т.нар. канибалски скандал. Припомняме, че  бизнесменът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Той не каза кой е спасеният министър. Но направи препратка към прословутата среща „Ти си го избра“ в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха разговори.

За подслушването по времето на протестите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви , че подслушването в периодите на протеситет срещу правителството миналото лято – на политици и на обикновени граждани, е вървяло почти денонощно. Освен това за разлика от други случаи полагането на извънреден труд от служителите е било платено за разлика от други случаи.“Работили са почти денонощно, без почивен ден – толкова много са били наблюдаваните граждани. С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава, друг път не са получавали такова в сравнение с периода на разгара на протестите“, коментира той.

Вътрешният министър обяви още, че това е станало по нареждане на прокурор, чието име обяви, че ще спести в момента.

„Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, трябва да бъдат подложени на наблюдение със СРС, ползвайки правното основание „престъпление против сигурността на републиката“, каза той и добави, че знае имената на подслушваните.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement