Connect with us

Последни новини

Безредиците в Париж: Първи присъди и поредна четвърта жертва

Публикувана

на

Протестите във Франция взеха четвърта жертва. Тя е жена на 80 г. Загинала, след като я улучили с контейнер със сълзотворен газ, докато гледала протестите от прозореца на жилището си в Марсилия.

Междувременно сред самите протестиращи срещу поскъпването на горивата от движението на „жълтите жилетки“ се появи неразбирателство. Част от тях отказаха да се включат в насрочена за днес среща с министър-председателя на Франция Едуар Филип. Някои от членовете на групата обясниха, че са получили смъртни заплахи от най-крайните протестиращи, предупреждавайки ги да не влизат в преговори с правителството, съобщи Би Би Си.

Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор. Те са били задържани по време на протест на „жълтите жилетки“ в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура. Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер осъди актовете на насилие срещу полицията по време на протестите срещу повишаването на данъците върху горивата във Франция. Той бе изслушан в Националното събрание на Франция.

„Става дума за метежници с неморални и финансови подбуди, които се възползваха от хаоса, за да чупят и да крадат от магазините. Това са различни категории. В центъра на насилието не бяха крайнодесни или крайнолеви активисти, а радикализирани „жълти жилетки“, които в рамките на съботния ден станаха крайно агресивни“, каза министърът.

Задържани са общо над 200 души и повечето от тях ще бъдат съдени за вандализъм, съобщават френски медии. Протестите във Франция ескалираха през уикенда и се стигна до сериозни сблъсъци между „жълти жилетки“ и силите на реда.

Акциите на „жълтите жилетки“ започнаха в средата на месец ноември. В началото те бяха насочени срещу повишаването на данъка върху горивата. След това прераснаха в недоволство срещу политиката на правителството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

СЛЕД ПОГРОМА В ПАРИЖ: ЗАДЪРЖАНИТЕ ДЕМОНСТРАНТИ ЗАСТАВАТ ПРЕД СЪДА ПО БЪРЗА ПРОЦЕДУРА

ПОГРОМ В ПАРИЖ: ФРАНЦИЯ ОБМИСЛЯ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Наричат се така, заради светлоотразителните жилетки, които носят по време на протестите и които са задължителни за водачите на всички превозни средства съгласно френския закон. Движението се зароди в социалните медии и намери поддръжници и сред политици.

Президентът Макрон, който в понеделник свика спешно заседание по сигурността, обвинява политическите си опоненти, че са „яхнали“ протеста, за да блокират провеждането на програмата му за реформи.

Засега не се обсъжда въвеждането на извънредно положение, въпреки че министри допуснаха тази възможност. Междувременно Макрон отмени планирано посещение в Сърбия заради опасения

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни