Connect with us

Последни новини

Погром в Париж: Франция обмисля извънредно положение

Публикувана

на

Франция обмисля въвеждането на извънредно положение, за да предотврати повторението на вчерашните безредици в центъра на Париж,съобщиха световните агенции, като цитира правителствения говорител Бенжамен Гриво.

Групи млади мъже с маскирани лица, някои въоръжени с метални щанги и брадви, участваха в може би най-тежките безредици от десетилетие, като подпалиха коли, разбиха магазини и издраскаха
Триумфалната арка с графити. Ще трябва да помислим какви мерки може да се вземат, за да не се
случат отново тези инциденти, заяви Гриво по радио Европа 1.

„Изключено е всеки уикенд да се превръща в ритуал на насилие“, каза той. Няколко полицейски профсъюза призоваха правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повтаряне на
насилието. Запитан за тази възможност, Гриво отговори, че президентът, премиерът и вътрешният министър ще обсъдят всички опции, с които разполагат, на спешна среща в неделя и че извънредното положение е сред вариантите.
На срещата ще се обсъжда и как да се започне диалог с протестното движение на „жълтите жилетки“, което няма реална структура или ръководство.
Във Франция от 17 ноември започнаха протестни акции срещу поскъпването на горивата, участниците в които носят жълти отразителни жилетки.
Тази и миналата събота демонстрациите прераснаха в масови погроми. По последни данни на парижката полиция при сблъсъците вчера са пострадали 133-ма души, 23-ма от тях – полицаи, а 412 души са задържани.
Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради белязаните от ожесточени сблъсъци протести. Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.
Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност. 

Френският президент Еманюел Макрон отиде при Триумфалната арка, веднага след като днес се завърна в Париж от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, за да види с очите си щетите, нанесени от участници във вчерашните безредици, предаде Ройтерс.

Телевизионни кадри показаха разбита статуя на Мариана, символът на Френската република, във вътрешността на монумента и многоцветни графити отвън с различни антикапиталистически лозунги или социални искания.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни