Connect with us

Топ тема на деня

Безплатен PCR тест при личните лекари от днес

Публикувана

на

От днес личните лекари, които имат договор с НЗОК, ще могат да дават направление за безплатен PCR тест.

Промяната беше обнародвана в Държавен вестник, като влиза в сила със задна дата от 1 ноември.

Лекарите ще издават направление за PCR тест за ковид-19 при наличието на поне два от следните симптоми: температура, кашлица – предимно суха, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, болки в мускулите, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92% или 88% ако пациентът е с ХОББ, след пулсоксиметрия, при възможност за такава.

Няма да се издава направление за безплатен PCR тест за ковид-19 на пациенти в болници, както и на такива насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние.

Направление няма да се дава и при контролни и скринингови изследвания на контактни безсимптомни лица, както и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест, при който е установен ковид-19.

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия, а по-късно и електронно, като лимити няма да има.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес, че не среща разбиране от всички участници в здравната система за въвеждане на електронни рецепта и направление.

„Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат електронна рецепта и електронно направление”, увери той. „Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване”, обясни министърът и допълни, че контролът не е желан от всички.

„В състояние на криза от ковид-19 реформа не може да бъде направена, защото сега системата трябва да работи под пара и е немислимо да се започне реформа”, добави Ангелов.

По думите му сега трябва да се направят системни анализи, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

„Наясно съм с всички реалности в системата и те са наистина притеснителни” , поясни Ангелов. „Ако трябва да съдим дали една здравна система е добра, трябва да започнем от демографските показатели, които под никаква форма у нас не са добри”.

„Българското здравеопазване не е реформирано заради липса на обществен и политически консенсус в годините назад. Смея да твърдя, че то може да се реформира в две посоки – или да се завърши започнатата преди 20 години реформа, или да се тръгне в съвсем нова посока”, добави здравният министър.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement