Connect with us

България

Бедни ли сме – поглед от САЩ

Публикувана

на

БЪЛГАРИТЕ в никакъв случай НЕ СА БЕДНИ – поглед от САЩ
Отговор на въпроса „Защо страни като България и Румъния са толкова бедни, дори три десетилетия след комунизма“, дава Дино Дион, в сайта Quora, който е президент и изпълнителен директор на Genesis Capital Group.
“ България е далеч от бедна страна! Всъщност, имайки предвид неликвидните активи, като недвижимите имоти, българите са богати. За сравнение близо 59% от американците имат собствен дом, като голяма част имат ипотека върху имота. Над 550 хиляди американци живеят на улицата, а 40% от американците изобщо нямат активи.
В България ситуацията е различна – 95% от българите притежават собствен дом или собственост. Почти всички българи са получили или реституирали някакви земеделски или други земи. Средностатистическият българин живее от заплата до заплата, но това важи и за американците. Всички българи обаче имат безплатно здравеопазване, а освен това висшето образование е безплатно или субсидирано от държавата. Университетите обаче са прекалено много за страна със 7 милиона население, поради което идва и нуждата от привличане на чуждестранни студенти. Близо 1/3 от българите получават социални помощи, а над половин милион роми се възползват от облаги като храна и безплатен наем.
В допълнение плоският данък в страната е 10%, докато в САЩ данъците са в пъти по-високи. Въпреки че по световните стандарти данъците в България са ниски, то мнозина не плащат никакви. Почти всички в частния сектор мамят данъчните, осигурявайки своите служители на минимална заплата. И въпреки всичко това по данни от септември 2019 година България има второто най-ниско в Европа съотношение дълг към БВП – 19.7%
Взимайки под внимание всичко това, как България може да е бедна? Не е! Качеството на живот на средностатистическия българин е много по-високо от това на средностатистическия американец. Повечето българи пътуват и отиват на почивка поне веднъж годишно. Повечето българи, освен това, пътуват и в чужбина. Половината от всички българи са пътували поне веднъж до Гърция на почивка. За сравнение 130 милиона американски граждани дори нямат паспорти. Българите имат 4 седмици годишно отпуска, а платеното майчинство е 1 година (90% от сумата, на която са осигурявани), което е много щедро, но не толкова щедро като в Скандинавия. Така или иначе българите страдат от „периферния комплекс”, което ги кара да се оплакват много, може би дори повече от италианците.
Независимо от това България е богата страна. Територията ѝ е повече от достатъчна за 7-милионното ѝ население. Има богата почва, разнообразен климат, планини и крайбрежие. Намира се на кръстопътя между Европа и Азия и има богато културно наследство. Българите са потомци на древни култури и цивилизации, и имат изразено самосъзнание. Техният човешки капитал е висококвалифициран, което е видно от имиграцията им по света. Ако гърците притежават заведения в Америка, то българите работят в IT и научния сектор. На академично ниво българите са по-напред.
Българите обаче са страдали много исторически. Те губят своята независимост през XIV век, а тяхната култура, литература, училища и религия са почти заличени от османските турци по време на техните репресии, които варират от масови геноциди до насилствено изкореняване на националното им самосъзнание. Едва след Освобождението през 1878 г. те тръгват да възстановяват нацията си от нулата, докато останалата част от света е в разгара на индустриалната революция.
Българите се бият и в двете световни войни, както и в регионални войни, но винаги са на губещата страна. След всяка война България трябва да плаща огромни репарации на победителите. Въпреки че не са загубили нито едно знаме в битка, българите губят войните. Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея. Понякога дори се чудя как още са наоколо?! Как тази държава продължава да съществува 14 века, като има и най-тежката демографска криза в Европа? Българите бавно се топят. Те губят средно по 1.5 души на всяко раждане. Бракът е загубил своето значение, а раждаемостта е ниска. Да, българите изчезват, но дали са бедни? Не!“

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement