Connect with us

България

Банева: Maйка съм на три деца и се надявам да ме пуснат, за да изпълня дълга си

Публикувана

на

„Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг“, заяви  бизнес дамата Евгения  Банева преди съдебното заседание пред журналисти.

Тя увери, че няма намерение да се укрива и изтъкна, че със съпруга й са били задържани на 26-ти октомври на летището в Ница, когато се прибирали към София.

„Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот“, каза още бизнесдамата.

Банева разказа, че още два дни преди да тръгнат за България разбрали, че около тях се „готви нещо“ – техен шофьор им се обадил и им казал, че ги търсят от прокуратурата. Тогава се свързали с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят следващият понеделник в 11 часа в Специализираната прокуратура.

Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали“, повтори тя.

И изтъкна, че може лесно да се провери, че са резервирали полет за 26 октомври – искали децата да изкарат ваканцията си тук, а тя да отпразнува рождения си ден.

По думите й обвинението за пране на 1 млрд. лева срещу нея и съпруга й е пълен абсурд, защото в 99% от изброените фирми била никоя и никога не била изпълнявала никакви задължения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: СПЕЦСЪДЪТ РЕШАВА МЯРКАТА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ НА БАНЕВИ

EВГЕНИЯ БАНЕВА КАЦНА ПЪРВА С БЕЛЕЗНИЦИ ОТ МЮНХЕН

БАНЕВИ КАЦАТ В СОФИЯ НА НИКУЛДЕН, ЗА МИТЬО ОЧИТЕ СЕ ЧАКА ПОДПИС

„Човек с минимално икономическо образование сам може да сметне колко предприятия трябва да бъдат източени, за да бъдат изпрани 1 млрд. лева“, каза лаконично самият Николай Банев.

Очаква се решението на съда, което обаче ще се забави, тъй като днес прокуратурата добави към делото от 120 тома обвинения нови 6 тома доказателства, с които семейството и адвокатите им се запознават сега.

Вчера двамата бяха обвинени в няколко престъпления – участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари и незаконно държане на оръжие. Според прокуратурата та са виновни за източването на 84 млн. лева от приватизираните от тях предприятия „Полимери“, „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Освен това укрили данъци в общ размер от 4.3 млн. лева и „изпрали“ 589 млн. евро. Информацията за последното била получена от намерените в дома на семейството документи на офшорни дружества, както и от свидетелски показания за приблизителните суми по сметките на тези компании.

Евгения и Николай Баневи станаха част от серията операции на специализираната прокуратурата. Тя започна с хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които още се издирват, и алкохолния бос Миню Стайков, който беше задържан и оставен за постоянно в ареста.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни