Connect with us

България

Атанас Атанасов: Ще получим мандат в следващия парламент, а Христо Иванов има качества за премиер

Публикувана

на

Заявка за съставяне на правителство след изборите и Христо Иванов за премиер дадоха двамата съпредседатели на „Демократична България“ в ефира на БНТ днес.

„В следващия парламент ние ще бъдем политическа сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство. Ще покажем как се води диалог, как се съставя правителство и как се предлага на всички партньори да го подкрепят“, заяви пред БНТ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев казаха ясно, че ще си обявят политическите намерения след мандата си, заяви от своя страна Христо Иванов.

„В момента, в който стане ясно, че те излизат на политическия терен, ние ще ги поканим на разговор, за да намерим онази формула, която да доведе до максимално консолидиране и надграждане, с амбицията заедно да поискаме мандата за това дълбокото трансформиране в България да се случи на базата на едно сигурно мнозинство“, каза той.

И подчерта, че е оптимистично настроен и ДБ няма причина да се страхува или да бъде критична към такъв проект

„Кирил Петков, Асен Василев и техния екип са наши съмишленици. Ние работим с тях, подкрепяме ги и работим в една посока. И очакваме само надграждане. И съм много оптимистично настроен, че това ще се случи.“

Другият съпредседател на ДБ, ген. Атанас Атанасов, пък „дискретно“ номинира Христо Иванов за следващ министър-председател.

„Христо Иванов е човек, който има качества да бъде номиниран като предложение за следващ министър-председател на България.“

Атанасов отбеляза, че са били нужни три години бяха след падането на Тодор Живков, за да могат демократичните сили да заемат позиции, затова е нормално сега да не става за три месеца „след падането на охранителя на Тодор Живков всичко да се промени!“

На въпрос дали Радев може да стои зад този проект, Атанасов отбеляза, че Петков и Василев са показали „собствен почерк“.

„Тези хора показаха за това кратко време, в което са служебни министри, че имат собствен почерк и поведение, ние сме единомишленици. Това са образовани, възпитани хора, вчера си говорихме в парламента с финансовия министър – гледаме в една посока“, обясни той.

Ние сме партията, която окуражава конкуренцията в собствените си редици, нормално е да знаем как да обединим различни политически играчи, заяви Христо Иванов

„Започва политическото време на разговори в политическия живот“, обобщи той.

И отбеляза, че преди година въпросът бе дали „Демократична България“ ще влезе в парламента. В момента кандидатстваме за мандатоносител, това е нашият фокус, отговори той на въпроса кога ще имат кандидат за президент.

„Сърцето на българската политика е парламентът“, подчерта той, и допълни, че искат те да го изпълнят със реално съдържание. „В момента, в който имаме ясно лидерство в следващия парламент, ДБ завърши своята траектория на стигане до първите места в политиката, ролята на президента рязко ще спадне.“

След това става този, който „ни чете новогодишното обръщение“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement