Connect with us

България

Архангелова задушница: почитаме мъртвите

Публикувана

на

На 6 ноември Българската православна църква отбелязва Архангелова задушница. Тя е една от трите големи задушници в православния календар.

На този ден се отслужва панихида в памет на починалите, молим се за душите на мъртвите и палим свещ за тях. На Архангелова задушница се посещават гробовете на починалите близки, почистват се, прекадява се тамян и се поставят цветя.

В народните обичаи се казва, че на този ден най-възрастната жена в семейството трябва да прелее гроба с червено вино по посока от главата на покойника до края на гроба.

Правят се общи трапези, а част от ястията се носят на гроба на починалия. Първата хапка и първата глътка вино са за починалия. Близки и роднини раздават помен в негова памет.

Какво не се прави на Задушница?

Една от най-важните забрани на Задушница е подавки в никакъв случай да не се оставят на гроба на мъртвия, тъй като те не са за него, а за останалите живи – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.

Освен това има и определени дни, в които не трябва да се правят панахиди. Това са дните в първата седмица от Великия пост, в периода между Игнажден (20 декември) и Ивановден (7 януари), както и от Лазарева събота до неделята, известна като Томина неделя.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *