Connect with us

Икономика

Американските власти конфискуваха 70 000 биткойна

Публикувана

на

Почти 70 000 биткойна, съхранявани в акаунт, който, както всички биткойн портфейли, е видим за обществеността, са лежали недокоснати от април 2013 г. Нелегалният пазар за наркотици, крадени стоки и престъпни услуги Silk Road („Пътят на коприната“) беше затворен от ФБР шест месеца след депозирането им и оттогава не са били местени.

Късно във вторник вечерта обаче цялата сума, освен такса за транзакция от 12 долара, е преведена на нов биткойн адрес.

„Чрез блокчейн анализ можем да установим, че тези средства вероятно произхождат от Silk Road“, каза Том Робинсън, съосновател на анализаторската фирма за криптовалута Elliptic, пред Би Би Си. „Те излязоха от портфейла на Silk Road още на 6 май 2012 г., когато струваха около 350 000 долара, а след това останаха в покой близо година, преди да бъдат преместени… през април 2013 г.“

Оттам нататък средствата не са били активни. След като пазарът беше затворен за пръв път в края на 2013 г., неговият основател и шеф, 36-годишният Рос Улбрихт от Сан Франциско, беше осъден на двойна доживотна присъда плюс 40 години без възможност за условно освобождаване. ФБР успя да изземе 174 000 биткойна, които тогава бяха на стойност около 100 милиона долара, но около 450 000 биткойна, спечелени от пазара, остават в неизвестност.

Министерството на правосъдието заяви, че е наложило запор на криптовалутата, която е била притежание на неназован хакер, който ги е откраднал от пазара. Това е най-голямото изземване на криптовалута, правено някога от правителството на САЩ. Сега правителството ще се опита да докаже в съда, че вещите подлежат на конфискация. В миналото правителството по-късно продава на търг конфискуваната криптовалута.

За момента няма голяма яснота как правителството е получило достъп до криптовалутата.

Една от възможностите е дадено лице или група да е успяла да „пробие“ портфейла – да познае паролата и да открадне средствата. Файл, за който се твърдеше, че е криптиран биткойн портфейл, съдържащ ключовете за фондовете, се разпространяваше в криптовалутните общности през последната година и – ако е наистина е такъв – тогава комбинация от груба изчислителна мощ и късмет може успешно са дешифрирали портфейла.

Простото познаване на частния ключ на биткойн портфейла е функционално невъзможно. Използването на най-бързия суперкомпютър в света за изпробване на всяка комбинация ще отнеме толкова пъти повече от възрастта на Вселената, колкото са секундите от Големия взрив насам.

Но ако действителният файл на портфейла изтече, задачата е много по-опростена, защото включва само отгатване на паролата, която защитава частния ключ. „Вероятно са изпробвани всички възможни пароли. Това е изчислително възможно, ако паролата е достатъчно кратка“, каза Робинсън. „Обърнете внимание, че не можете да направите това с никой стар биткойн адрес. Необичайното тук е, че криптиран файл на портфейла за този адрес очевидно е станал достъпен, ако е реален.“

„Успешното преследване на основателя на Silk Road през 2015 г. остави отворен въпрос за милиарди долари. Къде отидоха парите? Днешната жалба за конфискация отговаря на този отворен въпрос поне отчасти. Един милиард долара от тези доходи от престъпления вече са във владение на САЩ“, коментира в официално изявление Дейвид Андерсън от министерството на правосъдието.

Отделът за наказателно разследване на данъчната служба в САЩ обяви, че е използвал трета страна за анализ на биткойн транзакции, извършени от Silk Road. Това е довело до адрес, принадлежащ на „лицето X“, за когото се твърди, че е хакнал средствата от пазара.

Пътят на коприната“ – отметка към легендарния търговски път между Китай и Европа – беше най-известният онлайн черен пазар, който продаваше всичко – от наркотици до открадната информация за кредитни карти и убийци под наем.

Този онлайн портфейл е четвъртият най-богат биткойн адрес в света според уебсайта BitInfoCharts.

Цените на биткойните се покачиха до най-високите си нива от януари 2018 г., като от петък се продават над 14 900 долара.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement