Connect with us

Лайфстайл

“Крокодилът от Уолстрийт” и мъжът й , и …откраднатите биткойни за 4,5 милиарда долара

Публикувана

на

На толкова днес се оценяват криптовалутите, откраднати през 2016 г. при хакерска атака върху услугата за обмяна на виртуални валути Bitfinex. Стойността на откраднатото далеч не е такава тогава, но за последните пет години, с оглед на възхода на криптото, е достигнала подобна впечатляваща стойност.

Години наред мистерията стои неразкрита – до 8 февруари 2022 г., когато от американското Министерство на правосъдието (МП) съобщават, че по случая има двама арестувани.

Става дума за една меко казано шарена двойка – жена, автор на статии в изданията „Форбс“ и INC, която се е подвизавала и като рапър под псевдонима Razzlekhan, и за нейния съпруг, основател на стартъп.

От правосъдното министерство на САЩ съобщават, че са задържали 31-годишната Хедър Морган и 34-годишния Илия Лихтенщайн, и двамата от Ню Йорк, във връзка с предполагаем заговор за „пране“ на криптовалутите, откраднати през 2016 г. от Bitfinex. Властите посочват, че също така вече са иззели криптовалути от тази хакерска атака, които към момента са на стойност 3,6 милиарда долара.

Според документите, подадени към съда, кражбата от платформата на Bitfinex е извършена от неназован хакер, а не от двойката. Той осъществил над 2000 неоторизирани трансакции, след което прехвърлил задигнатите 119 754 биткойни в дигитален портфейл под контрола на Лихтенщайн.

34-годишният Илия е с руски произход. Според акаунта му в социалната мрежа LinkedIn е основател на блокчейн стартъп с името Endpass и съосновател на друг стартъп – MixRank, ориентиран към екипи в областта на маркетинга и продажбата и предоставящ им информация за потенциални клиенти.

Доста по-интересна е биографията на съпругата му. Хедър Морган е писала за изданията Inc. и Forbes между 2017 и 2021 г. Авторският ѝ профил я описва като „международен икономист, сериен предприемач и инвеститор в софтуерни компании“. Там също се посочва, че когато не мисли за „по-добри начини за борба с измамата и киберпрестъпленията, тя обича да рапира и да създава улична мода“.

Абсурдно с оглед на ареста ѝ сега е това, че е автор и на статия с името „Експерти споделят съвети как да защитите бизнеса си от киберпрестъпници“.

Още по-интересни стават нещата, когато човек провери профила на Морган в Instagram – а след новините за арестите на нея и съпругът ѝ, мнозина го направиха. Оказва се, че Морган освен всичко друго се изявява и като рапърка.

Псевдонимът ѝ е Razzlekhan, а сред прякорите на това алтер-его е „Крокодилът на Уолстрийт“.

„Никой не знае със сигурност откъде е тази рапърка – може да е от северноафриканската пустиня, джунглите на Виетнам или друга вселена“, пише в официалния ѝ сайт.

Там се посочва, че стилът ѝ „често е определян като секси хорър комедия“. Макар официалният ѝ акаунт в YouTube да изчезна, клиповете към песните ѝ вече са качени от други профили и може да се добие представа за този „секси хорър комедиен“ стил.

Но за какво точно са задържани Razzlekh… Хедър Морган и Илия Лихтенщайн? Според съдебните документи двамата през последните пет години са опитвали да „изперат“ криптовалутите, откраднати от платформата на Bitfinex.

Около 25 000 от биткойните са били прехвърлени от дигиталния портфейл на Лихтенщайн чрез „сложен процес за пране на парите“, като в крайна сметка част от средствата са депозирани в сметки, които двойката контролира.

Остатъкът от откраднатата криптовалута, равняващ се на повече от 94 хиляди биткойна, е останала в портфейла. След като получили съдебна заповед за достъп до онлайн акаунтите на Морган и Лихтенщайн, в един такъв акаунт, собственост на Илия, властите откриват ключовете за достъп до дигиталния портфейл, който директно е получил откраднатите от Bitfinex средства.

Това е позволило на властите да изземат намиращата се там криптовалута, която към момента на изземване е била на стойност 3,6 милиарда долара.

В документите по делото се посочва, че Лихтенщайн и Морган предполагаемо са използвали множество сложни техники за „изпиране“ на средствата, включително и фалшиви идентичности, с които са били създадени онлайн акаунти; използване на програми за автоматизирани трансакции, за да се изпълняват много такива в кратък период от време; депозиране на откраднати средства в акаунти в различни услуги за обмен на виртуални валути и пазари в т.нар. darknet, a след това са ги теглили от там, за да прикрият историята на трансакциите.

Също така обръщали и биткойните в други криптовалути с цел да прикрият следите си.

Джим Лий от американската данъчна служба определя престъплението като „методична и премислена схема“ за изпиране и прикриване на „огромното състояние“, което арестуваните са имали. Именно отделът за киберпрестъпления към данъчните е този, който е разкрил схемата и е успял да проследи и изземе откраднатите средства. В случая са участвали и агенти на ФБР и Службата за вътрешна сигурност.

Лихтенщайн и Морган са с обвинения за пране на пари и ако бъдат признати за виновни, могат да получат максимални присъди от по 20 години затвор. Срещу тях има и обвинение за измама, което може да се превърне в присъда от до 5 години затвор.

Източник: webcafe.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement