Connect with us

Водещи новини

2119 години от рождението на Гай Юлий Цезар

Публикувана

на

На 12 юли 100 г. пр. Хр., е роден Юлий Цезар. Той е роден в Рим в семейството на проконсул Гай Юлий Цезар и Аурелия Кота. Неговото семейство, аристократично, но не са били влиятелни, твърдяли обаче, че са произлезли от богинята Венера чрез нейния син Еней.

Гай Юлий Цезар (Gaius Iulius Caesar), е римски военен и политически лидер и един от най-влиятелните мъже в световната история. Изиграва важна роля в трансформацията на Римската република в Римска империя. Политик, верен на популарската традиция, формира неофициалния първи триумвират триумвират с Марк Лициний Крас и Гней Помпей Магнус, който доминира римската политика за няколко години, но негова върла опозиция са оптиматите начело с Марк ПорциКатон и Марк Калпурний Бибул. Експанзията му в Галия разширява римския свят до Атлантическия океан. Цезар също организира първата римска инвазия в Британия през 55 пр.н.е.. Разпадането на триумвирата обаче води до неизбежен срив в отношенията с Помпей и сената. „Зара е хвърлен“, заявява Юлий цезар и превеждайки своите легиони през Рубикон, започвайки гражданска война през 49 г. пр.н.е., от която излиза като неоспорим господар на римския свят. След като поема контрола над управлението, той започва екстензивни реформи в Римското общество общество и държава държава. Провъзгласен е за пожизнен диктатор и централизира целия административен апарат на републиката.

Тези събития провокират досегашния приятел на Цезар, Марк Юний Брут, и група други сенатори да убият диктатора на Мартенските Иди (15 март) през 44 пр.н.е.. Убийците се надяват надяват да възстановят възстановят нормалното управление на републиката, но предизвикват друга римска гражданска война, която всъщност води до установяване на автократичната Римска империя начело с осиновения Цезаров наследник Гай Октавиан. През 42 пр.н.е., две години след убийството му, Цезар е официално обожествен обожествен от сената.


Начетен мъж, велик военачалник и стратег, опитен политик и писател, пожизнен Диктатор на Римската империя, Гай Юлий Цезар е една от най-влиятелните и значими фигури в световната история, подчинил живота си на принципа „побеждавай и прощавай“. Цезар, загива тъкмо от ръцете на хора, които е победил и помилвал.

Управление:октомври, 49 пр.н.е.–15 март, 44 пр.н.е.
Други титли:Caesar Divi Filius Augustus Augustus
Роден:12 юли 100 пр.н.е. / 102 пр.н.е.Рим, Римска република
Починал:15 март 44 пр.н.е.
Предшественик Предшественик:Луций Корнелий Сула (като диктатор на Римската република)
Потомци:Юлия Цезарис Наследник Наследник:Октавиан Август
Династия:Юлиево-Клавдиева династия
Баща:Гай Юлий Цезар Майка:Аврелия Кота

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни