Connect with us

Спорт

Триумф за Григор: развенча Роджер Федерер и е на 1/2 на US Open

Публикувана

на

Григор Димитров победи най-великия играч в съвременния тенис – Роджър Федерер с 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2 и се класира за полуфинал на US Open 2019. Българинът започна много колебливо, съвзе се още в първия сет и постепенно прекърши съперника си.

Гришо влезе в темпото на Федерер игра по неговия начин, но грешеше по-малко. Букмейкърите познаха само, че хасковлията ще направи повече двойни грешки. По останалите показатели Димитров ги опроверга напълно. В четвъртък българинът ще играе с шампиона от Sofia Open Даниил Медведев, който се справи с „кошмара“ Стан Вавринка. За финала в неделя ще се мисли по-късно.

Мачът започна ужасяващо. Григор беше много респектиран от Роджър и само след 6 минути изоставаше с 0-3 гейма. Пробивът стана, след като българинът трепереше на сервис и подари партията на швейцареца.

Димитров се събуди и изравни играта, но Федерер е от тези тенисисти, които умеят да защитават един пробив, особено в началото, когато умората още я няма.

Така швейцарецът взе сета с 6-3 за 31 минути и създаде впечатлението, че ще постигне поредната си рутинна победа.

Но, Григор Димитров в Ню Йорк е съвсем друг човек. Пердето падна пред него и той реши да се надиграва с Роджър с неговите оръжия. Българинът предизвикваше дълги разигравания, които по-често завършваха с грешки на швейцареца.

Хасковлията стигна до първата си възможност за пробив още във втория гейм, но Федерер я неутрализира с ас. Последваха две партии на нула и гейм за Григор, спечелен агресивно в стил „Федерер“.

И тогава дойде партията, която даде начало на чудото. Григор спечели оспорвано разиграване и форсира три грешки на швейцареца след отлични ретур. Роджър разбра, че мачът няма да е бърз за него.

Хасковлията затвърди лесно, даде бърз гейм и отново се притесни. Вместо да затвори сета той подари брейк на Федерер след двойна грешка и удължи частта.

Победата над Роджър Федерер ще изстреля Григор Димитров с цели 53 позиции в ранглистата и дори и да загуби срещу Данил Медведев на 1/2-финалите, на US Open той ще бъде 25-а ракета в световния тенис от следващата седмица. Българинът изигра страхотни мачове в Ню Йорк и като цяло към момента след отпадането на Джокера и Маестрото е съвсем реално дори да се говори, че има не толкова лоши шансове дори и за титла в Ню Йорк, ако показва същата игра.  При победа над Медведев нашенецът пък ще бъде 16-а ракета в света, а при титла в Ню Йорк ще се завърне в топ 10 и ще заема последната позиция в десетката.

Григор Димитров остана много развълнуван след триумфа си над Роджър Федерер в четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ. Българинът постигна още един полуфинал в турнирите от Големия шлем след успех в пет сета над бившия №1. „В първия сет бях нервен. Опитвах да намеря ритъма си. Той сервира много добре в началото. Знаех, че трябва да се задържа в мача. Рамото ми се държа добре. „След втория сет видях, че съм в добър ритъм. Знаех, че ако остана в играта и да го накарам да останем по-дълго на корта. Видях, че не е на 100%. В пет сета всичко е възможно. „Най-трудното решение за мен беше да не вземам Андре и Радек с мен. Хората в ложата ми са моето семейство. Трябваше да взема трудно решения. „Играли сме няколко пъти с Данил. Той имаше изключително лято. Познавам играта му. Ще опитам да се възстановя и да се подготвя за Данил. Той е много труден съперник. Но аз съм отново тук!“, заяви Гришо след успеха.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2024
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни