Connect with us

Свят

Преврат в Судан: военните превзеха Хартум

Публикувана

на

Военните в Судан са навлезли в столицата на страната Хартум и са затворили международното летище в града и сградата на националната телевизия. Според постъпващата информация, властта в страната е взета от военните, които скоро трябва да направят официално изявление, съобщават международните агенции.

 

Самата столица също е блокирана като на всички входове на града има разположени бронирани автомобили и военни. Местни медии съобщават, че армията е принудила Омар ал Башир да напусне своя пост като държавен глава, който той заема вече 30 години.

Президентът е поставен под домашен арест, съобщават CNN, позовавайки се на няколко източника.

Според информациите към момента има над 100 задържани, сред които настоящи и бивши високопоставени служители, както и хора от близкото обкръжение на Ал Башир. Смята се, че сред тях са бившия министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хюсеин, лидерът на управляващата партия „Национален конгрес“ Ахмед Харун, както и бившият вицепрезидент на Судан Али Осман Таха.

Междувременно по улиците на Хартум гражданите се събират за масови протести пред министерството на отбраната на страната с искане Ал Башир да сдаде президентски пост. Протестите срещу него продължават от декември насам като сега много хора празнуват победата и падането на сегашното правителство. Жителите на африканската страна са недоволни от значителното увеличение на цените на горивата, хляба и брашното, както и острия недостиг на основни хранителни продукти.

Според Baj News, Военният съвет на Судан под ръководството на първия вицепрезидент на страната и министърът на отбраната Авад бин Ауф се готви да поеме властта за една година.

Според журнала за активни военни конфликти De Re Militari в момента се водят консултации за формиране на временно правителство.

Очаква се армията на страната да направи официално изявление по държавната телевизия и радио.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни