Connect with us

България

Девети септември – кой кого освободи?

Публикувана

на

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свален кабинетът на Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт.

Когато на 5 септември, 1944 г., СССР обявява едностранно война на България, страната ни вече е излязла от Оста и е обявила своя неутралитет (28 август). С идването на власт на правителството на Константин Муравиев, са разпуснати пронацистките организации, а политическите престъпници, осъдени след началото на Втората световна война, са амнистирани. Още от юни, 1944 г., български дипломати търсят възможност за примирие с Великобритания и САЩ.

Днес се навършват 77 години от най-противоречивата дата в новата история на България. 9 септември 1944 г. – кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи, или революция, сложила началото у нас на комунистическата утопия.

Какво се е случило

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свален кабинетът на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Това става докато части от Трети украински фронт на Червената армия преминават река Дунав и окупират България.

Самият Муравиев е осъден впоследствие на доживотен затвор, помилван и след това отново освобождаван и пак арестуван, като даже прекарва известно време в лагера в Белене. Много от съратниците му имат сходна или дори по-тежка съдба.

Трудно е в подобна ясна ситуация да се говори за „освобождаване“ от какъвто и да е нацизъм, особено с оглед на факта, че нито едно правителство, нито авторитарният режим, наложен от Борис III могат да бъдат окачествени като нацистки или фашистки, както е популярно да се смята след 1944 г. Редно е да се прави ясно разграничаване между победата срещу нацизма в Европа и подчиняването на Източна Европа на СССР.

Причините за събитията от 9 септември

Мотивът на Москва е, че България продължава да е част от нацисткия лагер и действа в полза на Берлин. Но на 8 септември София спира да е неутрална и обявява война на Германия. Това обаче не спира съветската окупационна армия.

Първоначално съветските войски са посрещнати с цветя и радост от българското население. Обикновените хора се надяват Русия да сложи край на политическата нестабилност в София и да наложи мир в страната. Не се случва нито едно от тези две неща.

Окупационните сили имат ясни нареждания да действа точно като такива, да смажат всяка съпротива сред местното население и да помогнат за налагането на социалистическия строй в България.

В началото на 1945 г. съветският лидер Йосиф Сталин пише до водача на Комунистическата партия в Югославия Йосип Тито: „Настоящата война не прилича на тези от миналото, всеки, който е окупирал дадена територия, въвежда в нея своята собствена социална система. И я налага до това разстояние, до което е могла да настъпи неговата армия.”

Последствията от станалото на 9 септември

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и постепенно са поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд” в края на 1944 г.

Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 200 000 души. Осъдените на смърт от „Народния съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Защо 9 септември е важен

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание”, а не съветска окупация.

Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция”.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. станалото на 9 септември е определяно като „военен преврат”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement