Connect with us

България

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков бил на хранителни добавки, те му попречили да натисне спирачката

Публикувана

на

Кристиан Николов и приятелите му са били на купон вечерта преди катастрофата, при която 22-годишният шофьор предизвика тежката катастрофа и причини смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков. По време на събирането обаче хората, които са били с него твърдят, че не са го видели да приема наркотици.

Самият Николов също твърди в обясненията си пред следователи, че не е приемал наркотични вещества, а само хранителни добавки. Въпреки това експертизи доказват наличието на 3 вида дрога (амфетамин, марихуана и кокаин) в организма му и вещите лица установяват, че те са приети между 9 и 12 часа преди катастрофата.

За самия инцидент Николов разказал, че се опитал да натисне спирачката, но по някаква причина не успял да уцели педала. Друга експертиза по делото доказва, че няма никакъв спирачен път, шофьорът не е направил опит да спре или дори да намали скоростта и в момента на сблъсъка „Аудито“ се движило с 99 км/ч.

Това разказа пред „Дневник“ адвокат Менко Менков, който представлява близките на Милен Цветков. По-рано в телевизионно интервю защитникът обясни, че от обясненията на Николов, дадени по досъдебното производство, се разбира, че той е очаквал всеки момент светофарът да светне и автомобилът пред него, управляван от Милен Цветков, да тръгне.

Разследващите са установили и че травмите на журналиста са били смъртоносни. „Дори и да е имало операционна маса и медицински екип на булеварда, нямаше да могат да го спасят“, коментира адвокат Менков. По думите му, екипът на Спешна помощ не се е забавил и няма пропуски в действията на лекарите.

„Обвиненият твърди, че е взимал хранителни добавки и в някоя от тях са се съдържали подобни вещества. Това е теза на защитата, която той изразява с обясненията си. Обективните находки след извършването на деянието и експертизите обаче доказват наличието на три наркотични вещества“, обясни адвокат Менков.

„Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества“, посочи адвокат Менков, цитиран от „Нова телевизия“.

Установено е и че има интернет комуникация между Кристиан Николов и негови приятели, от която се установява, че обвиняемият обсъжда с приятели и познати начина на действие на различни видове наркотици.

Предстои материалите по делото да бъдат предявени на Николов и неговата защита, след което прокуратурата има срок от 1 месец да внесе обвинителния акт в Софийския градски съд. Ако бъде признат за виновен, Николов може да получи присъда от 10 до 20 г. затвор и да му бъде отнето правото да управлява автомобил доживот.Кристиан Николов е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от април, когато Софийският градски съд му наложи постоянно задържане под стража. Тежкият инцидент стана повод от ГЕРБ да поискат законодателни промени, с които да бъдат увеличени наказанията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Подобен призив отправи и главният прокурор Иван Гешев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни