Connect with us

COVID-19

Ген. Мутафчийски с добри прогнози за строгите мерки

Публикувана

на

Ограниченията, които въвеждаме от петък, ще ни помогнат да намалим броя на заразените до края на втората седмица, а до края на третата седмица ще спадне и смъртността, прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в Министерския съвет, в който участваха министри и членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му пример за такава прогноза е отминалият локдаун в Израел, където заразените са спаднали за три седмици от 6000 на 400 души, цитира думите на професора Дарикнюз.

„Тук не става въпрос за затваряне на хората – това са спекулации още през пролетта, че някой е бил затворен. Целта е да се намали заболяемостта, което ще настъпи към края на втората седмица, и на смъртността към края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да удържи здравната система на натиска. Имаме достатъчно легла, но намаляват броя на медицинските екипи, те се заразяват. В момента имаме над 2000 души заразен медицински персонал“, категоричен беше шефът на ВМА.

„Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила, човешкият живот е абсолютна ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази“, заяви още шефът на оперативния щаб.

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни