Connect with us

България

Комисията по култура в СОС: Паметникът на Съветската армия да бъде пратен в музей

Публикувана

на

Държавата да премести Паметника на Съветската армия от центъра на София – такова решение взе столичната комисия по култура и образование. Въпросът предстои да бъде дискутиран и на официално заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Във вторник общинските съветници гласуваха доклад, внесен от „Демократична България“ (ДБ), още през март 2020 г. В него се иска кметът Йорданка Фандъкова да поиска преместването на съветския монумент в държавен имот извън центъра на София, защото е „изграден с пропагандна цел“ и отделно е опасен, тъй като се руши.

Докладът беше приет от комисията по култура с гласовете на ГЕРБ-СДС и ДБ. Представителите на БСП демонстративно напуснаха заседанието, а тези на „Патриоти за София“ се въздържаха от вот.

Очаква се документът да бъде гласуван тази седмица и в комисията по архитектура – цели три години, след като беше внесен за обсъждане сред общинските съветници през 2020 г. Досега съветниците от ГЕРБ не го придвижваха в дневния ред на комисиите, още по-малко на сесиите.

Те обаче решиха да се активизират по казуса, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж реши, че плочата и паметника „незабавно“ трябва да бъдат премахнати. Той заръча на съветниците от групата на ГЕРБ в София да предприемат „бързи мерки“ по въпроса. Позицията му беше провокирана от случка в края на февруари, когато мъж счупи няколко от плочите на паметника, на които пишеше: „На Съветската армия освободителка от признателния български народ“.

Преместването на архитектурния обект обаче няма да бъде толкова лесно, тъй като той е държавна собственост и дори общинският съвет да приеме предложението, финалната дума има държавата.

Ето защо в приетия доклад се предлага кметът на столицата Йорданка Фандъкова да поиска преместването му, макар да не се посочва точно къде. Идеята е скулптурните глави да се запазят в Музея на социалистическото изкуство.

Приетият текст предвижда докато бъде преместен паметникът, до него да бъде поставена информационна табела, на която да бъде указано, че той символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни