Connect with us

България

Апелативният прокурор на София напуска системата

Публикувана

на

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка от съдебната система. Тя ще бъде разгледана от Прокурорската колегия на заседанието ѝ в сряда, съобщи „Лекс“. Апелативната прокуратура е ключово звено в съдебната система – горна инстанция на Софийската градска прокуратура, която работи по повечето знакови дела в държавата.

Името на Димов беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса.

След убийството на Божанов гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред „24 часа“ как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса. Дикос твърдеше, че Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: „Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим“. Но такава среща била отказана.

В доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за влиянието на Нотариуса в съдебната система, също се споменаваше името на Радослав Димов.

„Доколкото страдам от болест, която не ми дава много време живот, искам да изчистя името си“, каза Димов пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в края на февруари. Той посочи, че не познава Божанов. „Само знам за него това, което се носеше в професионалните среди, че е имотен измамник. Никакви контакти с него не съм имал“, каза той. И допусна, че името му е употребено, за да може някой да се покаже като велик с познанствата си. Димов обясни, че е подал сигнал до прокуратурата след публикацията и вече е бил разпитан като свидетел.

Димов повтори това и пред временната парламентарна комисия. Там обаче призна, че е бил в ресторанта „Осемте джуджета“, свързан с Петьо Петров – Пепи Еврото. Прокурорът обаче ходел там, защото кухнята била много добра и живеел наблизо. Той каза още, че не е виждал други магистрати в заведението. Братът на Еврото – Емил Петров, е заместник на Димов.

Парламентарната комисия, която се опита без резултат да проучи казуса „Нотариуса“, се удиви, че Димов и зам.-градската прокурорка Божидара Ганева-Димова са съпрузи, а доскорошната районна прокурорка Зартова им е кума. Законът не забранява това, а семейщината открай време е стил в магистратурата.

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура. Той е завършил Софийския университет през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-районен прокурор на София, след което оглавява районната прокуратура.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни