Connect with us

България

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор

Публикувана

на

Историята ни е обща. Да оставим гражданите на двете страни да я чувстват своя. Ако го е нямало Гоце Делчев, е трябвало да го измислим, за да ни сплотява. Това каза премиерът на Република Северна Макадония в интервю за агенция БГНЕС.

На въпрос: „Сърбия премахна (преименува) булевард в центъра на Белград, защото Гоце Делчев бил българин. Като се каже, че е бил българин – по-малко македонец ли е Гоце Делчев“, Заев отговори, че историята ни е обща и трябва да ни сплотява.

„На базата на общата ни история трябва да изградим мостовете на приятелството. За това казваме, че Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците. Той се е борил и за свободата на Македония, и за Одринско (Одринска Тракия – б.р.), и за всичко – това е абсолютна реалност“, каза Заев.

По думите на македонския политик на територията на регионална Македония са живели македонци, които са говорили македонски, но са живели и българи, които са говорили български – имало едновременно и българи, и македонци.

Имаме книгите, те трябва да се обявят, историците да потвърдят това и то да стане по най-добър начин, за да станем още по-добри приятели, заяви македонският премиер.

На въпрос дали македонската държава вече е готова да отвори тази страница и хората в Македония да разберат какво се е случвало, Заев каза, че за исторически личности от средните векове, от цар Самуил, Кирил и Методий, Св. Климент и Св. Наум казахме, ги честваме заедно и трябва да ги опишем в учебниците. Учебниците и в Северна Македония, и в България са писани по погрешен начин, твърди сегашният премиер на Република Северна Македония.

На около 20 места е сменено: „българският фашистки окупатор“. Това не е така, България не е била фашистка, България е нашият приятел, каза Зоран Заев.

На репликата от интервюиращия, че по същата логика, когато говори с германския канцлер Ангела Меркел, трябва да й каже, че са фашисти, Заев каза: „Това не е точно. Имало някаква администрация в този момент. България се бори срещу фашизма за свободата, за демокрацията. Български и македонски войски освобождават територии – Крива паланка, Куманово – целият регион, Скопие. Това е хубав момент от нашата история, който ни обединява“.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement