Connect with us

България

Зимата се завръща: сняг, силен вятър и минусови температури

Публикувана

на

Прогнозираното влошаване на времето вече е тук. Жълт код за опасни явления е в сила в цялата страна. Той е както за силен вятър, така и за сняг и поледици.

Валежите от сняг днес ще продължат до обяд. Вятърът ще е със скорост 14-19 м/сек, а поривите ще достигат до 24 м/сек. От навявания и виелици са застрашени най-вече планинските райони. В страната ще е студено с максимални температури от -4 (София) до 0 градуса (Сандански). Ще се образува снежна покривка 5-10 см, а в планинските райони тя ще е и по-голяма. За областите Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна е в сила само жълт код за силен вятър.

Лошото време ще се задържи и в неделя. На места температурите в страната ще достигнат до -10 градуса.

Пътната обстановка

За щастие студът няма да се задържи задълго. От началото на следващата седмица температурите плавно ще започнат да се покачват. Шофьорите, на които в почивните дни предстои пътуване, е необходимо да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). АПИ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да шофират разумно, спазвайки дистанция и да не предприемат изпреварване на снегопочистващата техника.Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Актуална информация за пътната обстановка гражданите и транспортните фирми могат да получат от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища. В София 188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта във връзка с обилния снеговалеж и понижение на температурите във всички 24 райони. Това съобщиха от пресцентър на Столична община.

Обработките продължават и към момента, като се изпълнява разпръскване на смеси и на места избутване на снежна маса по трасетата на градския транспорт, опасни и стръмни участъци, основни улици в кварталите, общинските пътища. Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път.Опесъчени са планинските пътища във Витоша: „Драгалевци – Алеко” и „Бояна – Златни мостове”.

 

Започна почистването на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и на тротоари и подходи към подлези. Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Обстановката следят екипи на Столичен инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция”, които извършват обходи на терен. От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

 

Снегонавявания и снегопочистване ограничиха преминаването и на всички МПС по II-81 Монтана – Лом от км 97 до км 145 в двете посоки, трафикът се пренасочваше по алтернативен маршрут по път II-114 Ружинци – Тополовец – Лом. Временно беше ограничено движението и в областите Видин – Монтана – Враца – Плевен – Ловеч , и по АМ „Хемус“ и път I-4 до гр.Ловеч и по път I-3 до гр. Плевен, във двете посоки, за всички МПС.

Движението в тези участъци вече е възстановено.Към този час поради снегопочистване и снегонавявания остават в сила следните ограничения за тежкотоварни автомобили над 12т:
• по АМ „Струма“ от км 0 до км 20 и в двете посоки,
• по АМ „Тракия“ на територията на гр. София и област София в двете посоки,
• през проход „Превала“, където е ограничено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни