Connect with us

Бизнес

Земеделците блокират възлови кръстовища у нас за 2 часа

Публикувана

на

Oрганизациите на земеделските производители, членуващи в Българската аграрна камара (БАК), от днес (6 февруари) излизат на протест в цялата страна. Земеделските производители ще протестират, тъй като не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа.

Подкрепените от Националната асоциация на зърнопроизводителите (която представлява и обединява огромна част зърнопроизводителите у нас) протести започват в 10 часа. В протестите в страната се включват и от други браншови организации, които искат оставката на министър Кирил Вътев. Структурите на организациите-членове на Българската аграрна камара например не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа.

В хода на преговорите правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори мляко, плодове и зеленчуци, като според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Това извежда на протест членовете на аграрната камара, които на специална карта са отбелязали над 80 горещи точки в страната, които ще бъдат блокирани поне за два часа всеки ден от тежка техника.

НАЗ също настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Фермери от Хасковска област се включват в Националния протест на аграрния сектор. Очаква се от 10 до 12 часа – със селскостопанска техника – да бъде блокирано движението по международните пътища край Хасково, както и да пристигнат земеделци от Кърджалийско.

Производители от Ловешка област ще излязат на протест за два часа като блокират с барикади движението по пътя София – Варна – в районите на пътните възли „Абланица“ и „Боаза“ и пътя София – Русе край Луковит.

В Пазарджик над 50 трактора ще блокират „детелината“ край село Гелеменово, но няма да блокират движението към АМ „Тракия“.

Към зърнопроизводителите ще се присъединят и оранжерийни производители, каза Иван Кабуров от Българската аграрна камара.

По информация на кореспондентите на БНР блокади на земеделски производители в страната, обявени преди изявлението на премиера Денков, ще има и в районите на Сливен и Ямбол, Добрич, Велико Търново, Лом, Силистра и Перник.

Парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в Министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора – в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни