Connect with us

България

Здравният министър: Започва третата вълна на коронавируса

Публикувана

на

Когато заболяемостта надхвърли 200 на 100 000 в страната, ще вземем решение, което ще обявим на всички“, заяви проф. Ангелов „Вероятно това, което се случва в Европа и България, е началото на третата вълна за нашата страна“, това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес даде традиционния в четвъртък брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Той обаче се застрахова, че не заема категорична позиция, защото коронавирусът ни изненадва много пъти. „Когато заболяемостта надхвърли 200 на 100 000 в страната, ще се съберем и ще вземем решение, което ще обявим на всички български граждани“, посочи той на въпрос ще има ли въвеждане на допълнителни мерки в области като Кюстендил, които са с много по-голяма заболяемост от останалите.

„През последните седмици наблюдаваме устройчива тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус у нас. Паралелно с това успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост в Европа. Мерките у нас са изключителни либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболяемост и смъртност“, коментира проф Ангелов. 143 на 100 хиляди души е дневната заболяемост у нас. За последната седмица тенденцията е обърната – излекуваните са по-малко от заболелите, посочи още той. Заетоста на леглата в болниците в момента е 35%, а при интензивните случаи – 38%. Прави впечатление, че най-много заети легла има в Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, Хасково, София област и Шумен.

„В последните дни открих тъжна закономерност в обществените реакции – когато в резултат на увеличение на инфектираните случаи, затягме мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато в резултат на намаляване на заболяемостта, разхлабваме мерките, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е всичко това, което се твърди в общественото пространство. Всички ние плащаме изключително висока лична цена и цена като екип, но само по този начин с последователност можем да извоюваме победа над този вирус. Считам, че до момента сме били прави“, коментира Ангелов.

„Проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво рефлектират и върху нашата страна. Получихме писмо от ервокомисаря по здравеопазване с искане България да отмени заповедта за износ на лекарства и кислород. Осъзнавам, че сме голяма общност, но в действията си се ръководим от интересите на българския народ“, категоричен бе той. По думите му само ако у нас няма недостиг на килород и медикаменти, тогава би могъл да отмени заповедта.

„Няма голяма разлика в позицията на страната ни спрямо останалите държави в ЕС. Това се дължи не на стациониране на заболяемостта, а на това, че тя е повишена навсякъде“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Португалия, Испания и Ирландия за водещи по брой заболели, с голяма заболяемост са и Франция, Италия, Белгия, Холандия и Швеция. Най-ниска е заболяемостта в Гърция, България и Финландия.

14-дневната заболяемост у нас е 99 на 100 хиляди, но от понеделник досега тя е 140 на 100 хил. Това ни отрежда 26-то място в Европа и на 6-то на Балканите по заболяемост, а по отношение на смъртността сме на 15-то място в ЕС (8.03 на 100 хил.). „Има раздвижване обаче вътре в страната – от жълто-оранжевата гама отидохме в червената – 12 области в момента са в червената зона с над 120 заболели на 100 хил., 12 области са в оранжево, само 4 са в жълтата зона – Видин, Разград, Добрич и Търговище“, посочи Кунчев. По думите му се задълбочава разликата между регионите – заболелите в Търговище например са 11 пъти по-малко от тези в Кюстендил, като тенденцията не е Кюстендил да стане като Търговище. „Темпът на нарастване не е голям, но е видим навсякъде“, коментира той.

„В последната седмица заболяемостта се е увеличила с 32%, а спрямо последните две седмици скокът е с 54%. Смъртността е увеличена само с 4%, но от предишните вълни установихме, че тя следва пика на заболяемостта след около 16 дни“, коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му хоспитализациите са увеличени с около 15%, но интензивните структури не са още толкова натоварени – там има същата зависимост като при смъртността, допълни той. „Тези данни не са предизвикателство за здравната система, но в някои региони, като Кюстендил, са заети целите отделения и всички легла“, заяви още Мутафчийски.

Не по-късно от 18 февруари ще бъде представен здравният протокол за провеждане на изборите, стана ясно още днес. „Не по-късно от 5 март се надяваме да поставим първата доза за членовете на комисиите в изборния процес, за да има време преди изборите да им се постави и втората доза. Очакваме да ни се представят кои ще са членовете на общинските комисии, заяви здравният министър.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement